Rånare attackerade man i hemmet – fem personer döms till fängelse

Foto: Johanna Lundberg / BildbyråŒn - Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Sammanlagt fem personer har dömts vid Malmö tingsrätt för inblandning i rånet.

Det var på kvällen var den 16 januari i år som fyra män befann sig i en bil, redo att genomföra ett rån. För att planen skulle gå i lås behövde de "ordna en tjej" som skulle ringa på dörren till den bostad där rånet senare ägde rum. Föraren till bilen hade en kvinnlig vän som de plockade upp på vägen för att hon skulle hjälpa dem i rånet.

De åkte sedan till ett lägenhetshus i centrala Malmö där en 37-årig man bor med sin 4-årige son. 37-åringen har ett Instagramkonto där han lägger upp klockor och smycken till försäljning. Varorna är kopior av exklusiva märken. Det var dessa rånarna var ute efter. Strax efter klockan 22 ringde det upprepade gånger på hans dörr. Han tittade i kikhålet och såg att det stod en okänd kvinna där. Han valde att öppna dörren och fyra beväpnade män stormade då in i lägenheten. Männen var beväpnade med en pistol, en kniv, en kofot och en hammare.

Då frågade var han hade klockorna och andra värdesaker och hotade att döda honom och hans son som låg och sov i lägenheten när rånarna stormade in. De tvingade in honom på toaletten medan de tog saker till ett uppskattat värde på 350 000 kronor. Så fort rånarna lämnat lägenheten kontaktade 37-åringen en granne som hjälpte honom att larma polisen. De såg sedan hur rånarna lämnade platsen i en bil.

Fem personer har kunnat kopplas till rånet. En sjätte person går fortfarande på fri fot. Kvinnan, som är 20 år, och som anlitades för att ringa på dörren döms för medhjälp till rån. Hon döms till fängelse i 1 år och 6 månader.

Mannen som körde bilen, en 22-åring, döms för rån till 2 års fängelse.

Av de tre männen som gick in i lägenheten döms samtliga för grovt rån. En 21-årig man döms till 5 års fängelse. En 20-årig man döms till 4 års fängelse. En 22-årig man döms till 6 års fängelse. Han döms även för grovt vapenbrott då ett skarpladdat skjutvapen hittades i hans lägenhet. Han döms också för häleri. De fem dömda personerna ska betala 47 500 kronor i den utsatte 37-åringen. De ska också betala drygt 200 000 kronor i skadestånd till den försäkringsbolag där mannen hade sina tillhörigheter försäkrade.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar