Allt om Malmö FF

Malmö FF, eller MFF som det förkortas, är en fotbollsklubb från Malmö som spelar sina hemmamatcher på Eleda Stadion som har en publikkapacitet på 22500 personer. Tidigare har Malmö FF varit en förening med flera olika avdelningar, som har ägnat sig åt flera olika sporter. Bland annat har det funnits avdelningar för bordtennis, bowling, ishockey och bridge. Deras nuvarande ordförande heter Anders Pålsson, och VD:n heter Niclas Carlnén. Klubben är medlem i Skånes Fotbollförbund, och deras supporter förening kallas MFF Support. De största rivalerna är Helsingborgs IF (HIF) och IFK Göteborg.

Allsvenskan

Malmö FF spelar i Allsvenskan, Sveriges högsta division inom fotboll. De började spela i Allsvenskan år 1931, och vann för första gången 1944. Sedan dess har Malmö FF vunnit Allsvenskan ytterligare 24 gånger. Senaste gången var år 2020. Totalt har Malmö FF deltagit i 81 säsonger av Allsvenskan. Laget var uteslutet från år 1933 tills 1936 då de inträdde igen, efter en anmälan om överträdelse av amatörbestämmelserna.

Historia

MFF grundades den 24:e februari år 1910, som ett initiativ för att få ungdomar att börja spela fotboll. Den första ordföranden hette Werner Mårtensson och hemmaarenan var Malmö IP. Under de första åren, innan Allsvenskan fanns, spelade Malmö FF i diverse regionala tävlingar och cuper i Skåne, samt mot danska lag. Den första matchen spelades mot IFK Hässleholm, och slutade med en förlust på 2-1. Laget deltog i Svenska cupen för första gången år 1917. År 1957 flyttade Malmö FF från Malmö IP. Vid detta laget låg genomsnittet för antalet personer i publiken på cirka 15500 personer per match.

Färger och emblem

Malmö FF spelar i vita och ljusblå matchkläder. Tröjorna och strumporna är ljusblå, och shortsen vita. Därav kommer deras smeknamn, Di Blåe. Så har det dock inte alltid varit. Mellan år 1910 och 1920 spelade laget i röd- och vitrandiga tröjor, med svarta shorts och strumpor. Emblemet består av en sköld indelad i tre vertikala fält, två ljusblå i kanterna och ett vitt i mitten. Under emblemet står med ljusblå bokstäver ”Malmö FF”. Märket har funnits med sedan 1940, och finns idag på tröjorna.

Lag

Malmö FF är en klubb med flera fotbollslag. Det mest kända, som även spelar i Allsvenskan, är förmodligen herrlaget. De har dock även ett damlag, ett flicklag, ett U21-lag, ett P19-lag, ett P17-lag och lag för ungdomar. Malmö FF ordnar också fotbollsträningar och -spel för såsom en sommarskola, 17 fotbollsakademier på olika högstadieskolor i Skåne samt turneringen Grundskolefotboll mot rasism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *