Vittne hotades innan rättegång – nu döms hon till fängelse för mened

Foto: Roland Magnusson, Mostphotos / Pixabay

Den 25-åriga kvinnan dömdes till två månaders fängelse.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

En kvinna född 1993 döms vid Malmö tingsrätt till två månaders fängelse för mened.

Brottet inträffade den 22 maj 2017 vid Malmö tingsrätt. En man stod då åtalad bland annat för olovlig körning och obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Mannen var då en granne och vän till den 25-åriga kvinnan, och i polisförhör hade kvinnan berättat att det var mannen som hade kört bilen vid brottstillfället.

Men vid ett tillfälle kort efter polisförhöret tog mannen stryptag på kvinnan, satte en kniv mot hennes hals och uttalade att hon inte skulle berätta för polisen vem det var som hade kört bilen. I samband med detta ska han även ha tagit hennes telefon. Samma dag som det ägde rum polisanmälde 25-åringen mannen, bland annat för rån och övergrepp i rättssak. Kvinnan har i förhör även berättat att förundersökningen rörande hennes anmälan lades ner, trots att det fanns en filminspelning som bevisade det hon påstod och att hon i efterföljande polisförhör stod fast vid att mannen faktiskt hade kört bilen.

Kvinnan har därutöver uppgett att hon utanför tingsrätten strax före hon skulle vittna konfronterades av mannen som stod åtalad, som sa till henne att ”du vet vad du ska säga om vem som körde bilen”. Hon skulle då inte säga att det var han som hade varit föraren. Den 25-åriga kvinnan har förklarat att det var detta uttalande som gjorde henne rädd för att lämna korrekta uppgifter under vittnesförhöret i tingsrätten, då hon uppgav att mannen inte hade kört bilen.

Tingsrätten bedömer att kvinnan efter hoten, "även om hon inte har haft särskilt gott om tid för att överväga situationen", haft möjlighet att påkalla hjälp från åklagaren eller polis. Tingsrätten bedömer även att hon också haft möjlighet att tala om för rätten att hon hade blivit hotad och därför inte ville uttala sig. Kvinnan ska alltså haft alternativa handlingssätt utöver att lämna osanna uppgifter när hon vittnade. Hon dömdes därför till två månaders fängelse för mened.

FAKTA

Det krävs att den fara som hotar ska vara tämligen akut för att reglerna om nöd ska kunna tillämpas i menedsfall. Inte ens att mannen eller någon annan senare kunde söka upp kvinnan och förverkliga hotelserna kan frita kvinnan från ansvar, bedömer tingsrätten. Hon har alltså inte befunnit sig i en nödsituation, och med det innebär det sammanfattningsvis att kvinnan kunde dömas för mened.

Mened är ett artbrott. Det innebär att det finns en presumtion för att påföljden ska bestämmas till fängelse. Fängelsestraffets längd vid mened bestäms normalt till fyra eller sex månader. Som en förmildrande omständighet vid bedömningen av straffvärdet bör, även om det inte har varit fråga om en nödsituation i lagens mening, beaktas att kvinnan har blivit utsatt för mycket hotfulla påtryckningar för att inte vittna, enligt tingsrätten. I straffmätningen beaktas även att hon har gjort sig skyldig till mened i ett mål som har gällt mindre allvarlig brottslighet. Sammantaget ledde det till att fängelsestraffets längd bestämdes till två månader.

Kvinnan ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden enligt lag.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar