Vintagemarknad intar Möllan: "Det växte till ett livsstilskoncept"

"Jag vill visa att vintage och återbrukade kläder är något väldigt relevant för vår tid. Det ska inte bara vara en exposé över vad som varit, utan en bro över till det som faktiskt är nu."

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Helgen den 27-28 april hålls Déjà Vu Vintagemarknad på Mitt Möllan. Gallerian kommer att fyllas med ett stort vintageutbud av kläder, accessoarer och inredning. 

Säljare från hela Sverige och Köpenhamn kommer att samlas under ett och samma tak för att sälja vintagekläder och inredning från tidsperioden 1920-1979. Allt från etablerade butiker till privatutställare finns bland säljarna.

Foto: Rebecka Ryberg Skött

Arrangören Maria Pihlblad drev tidigare en retroklädbutik på Davidshall där hon lärde känna många människor som klär sig i vintage- samt retrokläder och intresserar sig för detta.

– Om man har en butik på det viset så räcker det inte med att bara att ha fina grejer och hänga fram dem. Jag kom snabbt fram till att det var intressant att ha evenemang runt om, som till exempel modevisning och temakundkvällar. Det växte till ett livsstilskoncept och så småningom hade vi samarbete med Victoriateatern där vi kombinerade filmvisning med hattparad längs gågatan, och var med på Malmöfestivalen med bland annat lindy hop och styling, säger Maria Pihlblad.

Men under 2017 valde Maria och hennes kollega att stänga butiken och hon fortsatte som kläddesigner med egna märket Déjà Vu. Sedan dess har hon fått många förfrågningar om att bland annat göra 100års jubileumsparad på Jägersro, hålla föredrag om historiska kläder och återbruksworkshops.

– Det visade sig att i längden är det inte kläderna som är det viktigaste, utan det jag byggt upp runt omkring. Konceptet trumfade över produkten.

Foto: Mitt Möllan arkiv

Nu arrangerar Maria, tillsammans med Suzanne Flink, en vintagemarknad som för henne är mer än bara tidstypiska kläder. Marknaden är ett sätt att väcka besökarens nyfikenhet och öka förståelsen om det som varit men också det som är. En viktig del i konceptet är att skapa en marknad som kombinerar vintage och hållbarhet.

– Jag gillar det kvinnliga i de här kläderna. Jag har försökt analysera för mig själv varför, och rent estetiskt tycker jag det är en motrörelse mot ett nutida mode som bygger på en väldigt rak figur. Jag själv har en kurvig kropp med markerad midja, de flesta kvinnor har kurvor och de här kläderna är så mycket lättare att ha på sig och är mer klädsamma. Det är en lättnad för kvinnor i allmänhet att få se ut som de faktiskt gör och inte gå runt i kläder som de inte ser bra ut i. Det är en mindre revolution att hålla på med det här!

Under den två dagar långa marknaden kommer besökare bland annat att kunna ta del av en mängd olika aktiviteter och ett överflöd av vintagekläder, accessoarer och inredning. 

Foto: Maria Pihlblad

– Vi har ett nytt koncept jag kommit på som jag kallar för vintagesamtal. Där har vi en person som nördat in sig på ett visst område när det gäller vintage som pratar med deltagare i en mindre grupp om ett ämne. Ämnena är tillexempel hur man daterar vintageplagg, deltagare kan ta med egna plagg och fråga när de är ifrån och då kan gruppledaren förklara vilka tecken på plagget som gör att man kan sätta ett visst årtal.

En av utställarna är danska A Touch of Vintage som kommer med sin mobila skönhetssalong och parkerar mitt framför ingången till Mitt Möllan. Skönhetssalongen är en ombyggd husvagn där besökarna kan boka tid för att få vintagemakeup och vintagefrisyr.

Under marknaden kommer även DJ:s att spela vinylskivor med bland annat 50- och 60-tals rock, garage, surf, 60-talssoul och girl-groups. 

Sen kommer det såklart att säljas vintagekläder från en mängd olika utställare.

– Jag vill visa att vintage och återbrukade kläder är något väldigt relevant för vår tid. Det ska inte bara vara en exposé över vad som varit, utan en bro över till det som faktiskt är nu. 

FAKTA

Andra punkter på helgens program är:

• Vintagesamtal, med ämnen som hur man daterar sitt vintageplagg och tips&trix när man shoppar vintage.

• Lappa & laga rådgivning

• Fotograf med studio på plats

• Eyelinerskola 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar