Vill ge barn med funktionsnedsättningar chans till rörelse: ”Jättestort för oss”

Birgitta Green. Foto: pressbild.

Koncept tilldelas priset Årets förnyare och får 100 000 kronor.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Idag finns konceptet ”Alla kan gympa” i tio föreningar på olika håll i Sverige. Det riktar sig framför allt till barn och unga med olika typer av funktionsnedsättningar. Konceptet startades 2004 som en gymnastikgrupp för barn med speciella behov genom Gymnastikföreningen Ling i Helsingborg

– Jag har varit gymnast och barnledare i många år. När jag fick min första dotter började vi såklart i en barngrupp för gymnastik. Sedan fick jag min andra dotter, men det visade sig att hon hade någon form av utvecklingsstörning. Hon kunde inte vända sig eller sitta, men vi tänkte gör man det 1000 gånger så kanske det går. Vi började tänka att hon måste ju gå på barngymnastik, men då fanns ingen grupp som vi kunde passa in i. Då tänkte vi att vi får göra något åt det. Det var därför vi började, säger Birgitta Green, en av personerna bakom Alla kan gympa. 

Nu i veckan stod det klart att konceptet tilldelas priset Årets förnyare och får 100 000 kronor av Sparbanksstiftelserna i Skåne. Syftet med priset är att lyfta initiativ som på ett eller annat sätt bidrar till förnyelse inom skånsk idrott. 

– Det är jättestort för oss. Det är fantastiskt att uppmärksammas och att få en sådan här möjlighet att kunna sprida det ännu mer, säger Birgitta Green. 

Tanken är att prissumman kommer gå till att göra konceptet tillgänglig för fler i Skåne. 

– Vi ska utvidga det. Sedan vet vi inte riktigt i vilken form, utan vi får samla oss och tänka över hur man bäst använder pengarna. Har man fått en sådan här fantastisk summa vill man göra det allra bästa av det. Vi är fantastiskt stola över att ha fått en sådan här fin utmärkelse och hoppas innerligt att fler ska få chansen att få aktivitet i form av gymnastik och en chans till rörelse hela livet, säger Birgitta Green. 

Utmärkelsen Året förnyare från Sparbanksstiftelserna i Skåne delas ut på Skånes Idrottsledargala den 14 maj.

FAKTA

Här finns "Alla kan gympa" i Skåne:

MALMÖ

SKURUP

YSTAD

ÄNGELHOLM

STAFFANSTORP

HELSINGBORG

BROMÖLLA

KRISTIANSTAD

TRELLEBORG

SVEDALA

TOMELILLA

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar