Laddar

Varning för snöväder – rusning till däckfirman: ”Halvt kaosartat”

På tisdagen kommer den första snön enligt SMHI – som har utfärdat en klass 1-varning. Då vallfärdar kunderna till däckfirmorna i Malmö.

delningar

Enligt SMHI kommer snön till Malmö under tisdagen och en klass 1-varning är utfärdad för hela Skåne. Ett besked som har fått Malmborna att vallfärda till stadens däckfirmor.

Kenneths Lundavägen känner man av beskedet. Ute på gården står däcken som ska sättas på bilarna som köar för sin tur.

– Det är full rulle nu. Det blir halvt kaosartat här nere i Skåne, säger Andreas Fornestedt, försäljningschef på Kenneths.

När 24Malmö.se besöker firman är alla tider för veckan uppbokade och 15-20 bilar står i kö till deras drive-in byte. Det är med andra ord mycket för däckbytarna att göra under dagen, men man är vana.

– Detta är tredje året som det har varit mild vinter. Men nu blir det jättekallt och det blir över en natt. Då blir tanken ”vad ska jag göra nu?”. Då kommer man hit. Det är en klassisk grej med så mycket folk när det har varit mildare vinter.

 

Varför tror du att vi i Skåne är så sena med bytet? – Det blir ett uppvaknande för alla när det blir så här kallt. Då blir man överraskad, och många som kör uppåt i landet måste få på däcken, och då får man lite panik. Alla vill byta samtidigt, det blir en flaskhals. Men vi är vana här, så det kommer gå bra, säger Andreas Fornestedt med ett leende.

Om man är en av dem som fortfarande inte har bytt däck skickar Andreas Fornestedt med ett tips.

– Tipset är att om det är jättebråttom, kom och ställ er i kön. Men har man möjlighet att vänta lite, boka gärna in en tid. Det blir smidigare för alla.

 

Så lyder SMHI:s klass 1-varning: Från tisdag kväll snöfall som fram till onsdag morgon ger 2-5 centimeter. Sedan fortsätter det under onsdagen med ytterligare 2-5 centimeter.

Så säger lagen om vinterdäcken:

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Till vägbanan räknas även vägrenen.

Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april.

För personbilar och andra lätta fordon måste mönsterdjupet i vinterdäcken vara minst tre millimeter.

De bästa däcken, det vill säga de med störst mönsterdjup, bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när man bromsar eller svänger.

Källa: Polisen

Relaterade artiklar