Laddar

Världsunik träningsanläggning öppnar i Malmö

Till helgen kan medlemmar pröva en kanadensisk innovation för träning som endast finns här.

delningar

På torsdageftermiddagen smyginvigdes Fitness24sevens nya konceptanläggning på Toftanäs. Ett arbete som började för 1,5 år sedan. I helgen öppnar portarna för allmänheten. Lokalerna påminner om ett välstädat hederligt gym ända till man ser den annorlunda delen som faktiskt är världsunik.

– Sen har vi då X-court, en tilläggsdel med hinderbana, pegwall, klätterrep och sen har vi då den interaktiva träningsväggen, berättar Christian Ask, grundare Fitness24seven.

 

Grundare av Fitness24seven Christian Ask. Foto: André Kvist.

Den interaktiva väggen är vad som gör att denna anläggningen står ut. Det ser ut som en vanlig projektor som belyser en stor del av väggen. Men sedan kan man spela mot väggen och andra träningskamrater genom att kasta medicinbollar mot den projicerade filmen. Väggen registrerar då och räknar poäng i din träning.

– Det är helt nytt, vi är först i världen med det. Man har precis utvecklat det. Tanken är spela för att lära sig samtidigt som man tränar. Det är lite belöningen vi är ute efter.

Tekniken är framtagen av ett kanadensiskt företag. Den ursprungliga tanken var att använda den som ett pedagogiskt verktyg för barn inom skolor.

 

Högst tre personer kan spela/träna samtidigt. Foto: André Kvist.

På plats under torsdagen var även bloggerskan Sofia Ståhl, mer känd som PT-Fia. Hon talade om hälsan som en central del i livet. Träningen är en viktig del förstås, men hon säger att man ska utgå från sig själv och värdera insidan minst lika högt som utsidan.

Vad säger du om denna interaktiva väggen? 

– Jag tycker att det är väldigt roligt och ett inspirerande initiativ. Jag tror att det är så vi kommer se mer träning framöver. Det är ett sätt att nå olika målgrupper, som gillar denna digitala grejen, säger hon.

 

PT-Fia tyckte om idén med en interaktiv vägg, för att inspirera till mer rörelse hos människor. Foto: André Kvist.

Att väggen kan inspirera andra andra att röra på är något Sofia Ståhl tror. Hennes filosofi är att man inte måste träna flera gånger i veckan, bara att röra sig är bra, om det så är en gång i veckan så är det bättre än ingen.

– Jag tycker alltid att det behövs nya sätt för att locka folk att röra på sig, sen om det är framför en interaktiv vägg eller att gå ut i skogen, det spelar ingen roll. Det viktigaste är att folk rör på sig. För vi vet att väldigt många inte gör det, vi behöver rörelse.

Forskningsstudier har visat att människor rör sig hälften så mycket idag som forntida människor gjorde på stenåldern. Samtidigt har hjärnan inte förändrats mycket sedan dess och att aktivera kroppen har många positiva effekter på just hjärnan.

– Om man tränar tre gånger i veckan 45 minuter med en puls på 70 procent av max. Då får man lättare att koncentrera sig, man får bättre minne, man blir mer kreativ, mer stresstålig och man får högre iq, berättar Christine Ekdahl Clementson, docent vid Klinisk neurofysiologi på Lund universitet, och fortsätter:

– När man tränar bildas fler nervceller, även hos vuxna, vilket förbättrar minnet. All träning kommer påverka din hjärna.

Anläggningen i Toftanäs är den första i sitt slag men Christian Ask berättar att de kommer försätta pröva konceptet 2.0, som det kallas, i Finland och Stockholm.

 

Pernilla Folkstrand (vänster) och Lotta Olsson prövar väggen. Foto: André Kvist.

Tanken är så småningom att detta kommer finnas i flera städer och då kommer även den interaktiva väggen finns på vissa platser. Något man hoppas mottas väl.

– Jag kan inte tänka mig något annat än positivt från medlemmarna. Detta är ett annorlunda sätt att träna på så jag tror det kommer tas emot väldigt väl. Det känns jättekul att få dem sista pusselbitarna på plats!, säger han.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?