Vårdtagare fick tag på kniv på boende – högg i dörren

Foto: Diana Eller & Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Utredningen visar att personalen brustit i bemötandet mot vårdtagaren som visade ett utmanande beteende.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

En vårdtagare på ett LSS-boende i Malmö fick tag på en kniv i boendets gemensamma kök. Vårdtagaren fick tag på nycklarna till en låst låda där köksknivarna förvarades. Sedan tog vårdtagaren ut kniven ur lådan och högg den i en dörr.

En personal på boendet lämnade boendet och hämtade hjälp på ett LSS-boende bredvid. Därefter pratade personalen med vårdtagaren, som lugnade ner sig och släppte kniven.

Övriga vårdtagare på boendet befann sig på sina rum vid händelsen och ingen kom till fysisk skada.

Situationen bedöms vara ett allvarligt missförhållande enligt lex Sarah och anmäls därför till Inspektionen för vård och omsorg.

Utredningen visar att personalen brustit i bemötandet mot vårdtagaren som visade ett utmanande beteende. Även verksamheten har brustit i följsamheten av handlingsplaner för att förebygga utmanande beteende samt vid sina rutiner när det gäller hantering av nycklar och säkerhet.

I efterhand har verksamheten vidtagit flera direkta och långsiktiga åtgärder för att liknande händelser inte ska uppstå igen. Till exempel har nya rutiner för säkerhet och hantering av nycklar införts. Dessutom har verksamheten tagit fram nya handlingsplaner samt att personal på boendet ska gå utbildningar för att kunna bemöta och förebygga utmanande beteende.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar