Undvik fällorna – här är nya reglerna för mobilsurf

På torsdag börjar nya regler gälla när det kommer till att surfa, sms:a och ringa med mobilen utomlands. Men det finns vissa saker du bör ha i åtanke när de nya reglerna träder i kraft.

delningar

Från och med torsdag den 15 juni surfar, ringer och sms:ar du för samma priser i EU som i Sverige. Detta till följd av att teleoperatörerna inte längre får ta ut roamingavgifter.

Men det finns vissa hållhakar.

– Har du fri surf i dag innebär det inte att du har fri surf i EU. Det finns en formel som gör att operatörerna kan begränsa surfen och det beräknas på det abonnemang du har i dag, säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på Telekområdgivarna till Dina Pengar.

Operatören har alltså rätt att sätta en gräns för hur mycket data du får använda. Går du över gränsen kan operatören ta ut en extra avgift. Dessutom lönar det sig inte att teckna ett abonnemang i ett annat land än det du bor i. Om du befinner dig utomlands i mer än fyra månader måste du kunna förklara varför du ringer, surfar och sms:ar som i Sverige.

Att vara eftertänksam innan du använder mobilen i andra länder är att rekommendera. Utanför EU kan nämligen helt andra priser gälla, skriver Dina Pengar.

– Tänk på att vissa länder i Europa inte hör till EU, till exempel Turkiet, säger Camilla Brogren till tidningen.

Samtidigt ska du alltid få information om hur mycket det kostar att använda mobilen när du kommer till nya länder. På så sätt kan du avgöra om du vill fortsätta att surfa eller inte.

De nya reglerna:  

Från och med den 15 juni 2017 får operatörer inte längre ta ut extraavgifter för roamingtjänster inom EU, Norge, Island och Liechtenstein.

Så länge användningen är normal ska det vara möjligt att använda sitt abonnemang i ett annat EU-land till samma pris som hemma. Dock ska det inte löna sig att teckna ett abonnemang i ett annat land än det du bor i.

Operatörer har rätt att sätta en gräns för hur mycket data som får användas.

Källa: Post- och telestyrelsen

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.