Två allvarliga händelser på LSS–boende anmäls

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Vid en händelse fick en vårdtagare ligga väntandes i sängen vilket gjorde att denne inte fick hjälp i tid med sina morgonrutiner.

delningar

På ett LSS-boende i Malmö har det inträffat två händelser under våren som bedöms vara risker för allvarliga missförhållande. Händelserna har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Vid den ena händelsens har en vårdtagare kastat runt möbler i ett gemensamt utrymme vilket medförde att andra boende på LSS-boendet inte kunde vistas i utrymmet. I samband med händelsen har anställda ställt sig vid en dörröppning för att stoppa vårdtagaren från att lämna boendet.

Eftersom insatser enligt LSS bygger på frivillighet bedöms händelsen vara en risk för ett allvarligt missförhållande. För att liknande händelser inte ska hända ska man ge kompetenshöjande insatser till personalen.

Vid den andra händelsen skulle en vårdtagare få hjälp av personalen på morgonen, men eftersom det tog tid att hjälpa en annan vårdtagare, fick den berörda vårdtagaren vänta. I och med detta blev vårdtagaren liggandes i sin säng en längre tid. Detta gjorde att vårdtagaren inte fick stöd och hjälp i tid med sina morgonrutiner.

Händelsen är en avvikelse från de rutiner som finns på LSS-boendet och därför bedöms den som en risk för ett allvarligt missförhållande. Därför anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar