Laddar

Tusentals väntas till feministisk festival i Malmö

Nu är det snart dags för den fjärde upplagan av Feministisk Festival i Malmö. 24Malmö.se tog ett snack med festivalens samordnare Elle Johansson Tziampazi.

delningar

För fjärde gången går Feministisk Festival av stapeln i Malmö. I år tar festivalen plats på ett flertal platser i staden mellan den 9-11 juni. Biograf Panora, Stadsarkivet och Inkonst blir platser där programpunkterna kommer att ta plats i år.

Elle Johansson Tziampazi är samordnare för festivalen och är i full gång med förberedelserna.

– Det är ett extremt roligt jobb. Det är ett så jättestort intresse från både besökare och organisatörer. Just nu lägger hela gruppen väldigt mycket tid på att få det att gå ihop och vi jobbar intensivt tillsammans, säger Elle Johansson Tziampazi.

I år består festivalen av tre delar. Kulturkvällen på fredagen med ett flertal kulturella programpunkter är den första och följs av forumdelen som bjuder på en lördag och söndag fylld av seminarier. Sist men inte minst kommer avslutningsfesten som pågår framåt småtimmarna på Inkonst under festivalens sista dag.

Årets seminarier kommer bland annat handla om rätten till abort. Internationella aktivister från bland annat Irland har bjudits in.

– Det blir åtta parallella seminarier under lördagen och söndagen. Det kommer handla allt från transaktivism och rätten till abort. Vi kommer ha gäster i form av EU-parlamentarliker och internationella aktivister, säger Elle Johansson Tziampazi.

Festivalen 2017 går under parollen ”Mod makt och motkraft”.

– Vi vill blicka tillbaka på kampen som har förts, hur har den sett ut och hur har den drivits? Vi vill uppmärksamma vår kontext idag där vi står för enorma rätighhetskränninkar och de hot vi nu står för. Det blir fokus på den typen av saker. Religionsfriheten och rätten till abort. Men också framtiden. Under parollen vill vi skapa en motkraft för att göra vår framtid och vår samtid bättre, säger Elle Johansson Tziampazi.

Vad ser du mest fram emot? 

– Oj, det finns så mycket. Det kommer att finnas ett smörgåsbord att plocka från. Men jag tycker det är jättekul att marknaden har blivit så populär. Den är fullbokad och utanför Panora kommer vi att sälja feministiskt porslin och konst. Det är utomhus, så jag hoppas på sol!

 

Relaterade artiklar