Laddar

Tobaksbarn kommer till Skåne

Foto: Pressbild.

Berättar om den bistra verkligheten för tobaksodlare i Malawi.

delningar

För sjätte året i rad kommer nu A Non Smoking Generations föreläsare att möte tusentals elever under en turné nu under hösten. I år kommer föreläsningen innehålla fakta som organisationen samlade in genom en studieresa till tobaksodlande Malawi. Vecka 47 kommer turnén till Helsingborg och Malmö

A Non Smoking Generations rapport Den Stora Tobakslögnen beskriver situationen i Malawi, som är ett av världens fattigaste länder och även ett av de länder som är mest beroende av tobaksodling. Föreläsningen visar hur tobaksindustrin utnyttjar bönder och barn som lever i fattigdom samt hur tobaksodling förorenar miljön och bidrar till omfattande skogsavverkning. 

– Våra senaste undersökningar om ungdomars attityder till tobak visar att 90 procent av unga ser kompisars påverkan som en orsak till att börja röka. Grupptryck i kombination med att unga känner sig odödliga gör att de personliga hälsoargumenten är näst intill overksamma i den här frågan. Däremot har unga oftast mer empati gentemot sina kompisar, och vill inte bidra till barnarbete och miljöförstöring, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation i ett pressutskick. 

Relaterade artiklar