Laddar

Stort intresse att lära sig självförsvar: ”Extremt händelsestyrt”

Självförsvarsskolan håller kurs i Malmö och intresset är högt. Flera månader innan har mer än hälften av platserna förbokats.

delningar

Allt fler önskar lära sig mer om självförsvar. Dels på grund av intresse och att det är nyttiga kunskaper, men även på grund av våldsdåd som sker i samhället.

– De senaste månaderna ser vi att det är väldigt mycket samtal och mejl från Malmö. Vi kan märka att något har hänt redan innan vi kollat upp medierna bara genom vår mejlinkorg. Då måste det ha hänt någonting, det är extremt händelsestyrt, berättar Stefan Sandrén, projektledare på Självförsvarsskolan.

 

Från en tidigare kurs. Foto: Självförsvarsskolan.

Den 22 september håller de en heldagskurs i självförsvar längst upp i Turning Torso. Kursen har två år i rad fått utmärkelsen ”Sveriges mest populära kurs” av söktjänsten kurser.se.

På kursen kommer kvinnor från 12 år och uppåt, det är uteslutande kvinnor på kursen, lära sig en blandning av teori, praktik och träning. Från handfasta tips och råd till hur man tar sig ut farliga grepp och var man kan orsaka mest skada på en gärningsperson.

– Det finns naturligtvis inga garantier med att gå en självförsvarskurs. Men däremot ökar kunskapen och deltagarna förbättrar sina förutsättningar att kunna hantera en överfallssituation. Vi redogör för olika autentiska situationer och förklarar vad som gäller juridiskt. Ingen blir oövervinnerlig, men alla stärks. Kunskapen är betydligt större när du går härifrån än när du kom hit.

Dagen avslutas med skarpa våldsövningar (med skyddsutrustning) där deltagarna får pröva på vad de har lärt sig. Självförsvarsskolans personal består av bland annat av poliser, ordningsvakter, kriminalvård- och rättpsykpersonal som alla har erfarenhet av att tampas med våldsamma personer.

Då det är så stort intresse i Malmö, kommer ni tillbaka snart igen?

– Dagen efter kör vi kursen i Helsingborg. Vi försöker besöka alla städer två gånger om året, det är det intervallet vi kör, säger Stefan Sindrén.

En ny trend som Självförsvarsskolan har lagt märke till är att människor bokar in anhöriga, främst män.

– Det har blivit vanligare att män ringer och bokar in döttrar, fruar och så vidare.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?