Laddar

Staty av Zlatan i Malmö: ”Frågan är aktuell”

Zlatans farväl till landslaget har blivit en snackis i världen. Att stjärnan ska hyllas med en egen staty är inte en omöjlighet.

delningar

För fem år sedan var frågan uppe för diskussion hos socialdemokraterna i Malmö efter att det kommit in en motion om att Zlatan Ibrahimovic borde hedras med en staty. Men mer än så blev det inte. Nu är frågan aktuell igen efter att Zlatan slutat i landslaget.

– Just nu finns det inga sådana diskussioner även om frågan är aktuell, säger Frida Trollmyr (S) kommunalråd för kultur, fritid och folkhälsa i Malmö.

Ytterst ovanligt

Men det är inte bara att gjuta betong och placera ut statyn var som helst. Att en levande person får en staty är ytterst ovanligt och politikerna följer en viss policy om hur man arbetar med offentlig konst.

– När det gäller statyer blir det först aktuellt när personen ifråga är avliden. Och det är på grund av att vi inte vill upprätta statyer på personer som senare i livet kanske gör något vi inte står bakom.

Så en staty av Zlatan blir först aktuell när han inte lever?

– Ja, så är det. Sen måste vi även ta hänsyn till vad hans anhöriga tycker. Senast vi diskuterade ett monument av honom var hans familj inte så positivt inställda. Varför vet jag faktiskt inte, säger Frida Trollmyr.

Om Zlatans gamla klubb Malmö FF skulle höra av sig till politikerna och vilja ha Zlatan som staty vid stadion, skulle politikerna få tänka ytterligare en gång.

– Om Malmö FF hör av sig får vi ta ställning till det då.

”Absolut inte otänkbart” 

Men att hedra fotbollsspelaren som satt Malmö på världskartan i det offentliga rummet är inte något politikerna är främmande för.

– Att döpa en plats eller gata efter Zlatan ligger närmare till hands. Det är absolut inte otänkbart att det kan ske i framtiden. Den frågan kommer vi säkert att diskutera i kommunen, säger Frida Trollmyr.

MFF: ”Visst kan han vara värd en staty”

Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson har inte diskuterat ämnet med övriga medlemmar i klubben.

– Det är sällan man kan göra en staty på en spelare som fortfarande aktuell och det är ingenting vi har pratat om, säger Håkan Jeppsson.

Men om ordföranden själv hade fått bestämma så är det möjligt att en avgjutning av ”Ibra” hade fått stå utanför stadion.

– Ja, varför inte? Men det är för tidigt att prata om det. Han har fortfarande en bit kvar på karriären. Men visst, han har fått sin platta på stadiontorget och han är en av våra absolut största så han kan väl vara värd en staty.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?