Slottsträdgårdens Kafé satsar på nattöppet

En oas mitt i centrum med egen trädgårdsmästare.

delningar

2017 sålde stjärnkocken Tareq Taylor det ekologiska kaféet Slottsträdgårdens Kafé i Malmö till Daniel Schylander, Fredrik Granqvist och Verona Arkliden . Under förra veckan släppte White Guide sin årliga lista över Sveriges bästa kaféer. På listan fanns, för andra året i rad, populära Slottsträdgårdens Kafé.

– Vi fick äran att komma med på listan igen. Det är väldigt roligt, då vi har jobbat hårt med att optimera och effektivisera. Vi vill att det ska vara så smidigt och bekvämt för gästen som möjligt. Vi har mycket besökare, och då krävs ett tydligt flöde, säger Verona Arkliden.

Större delen av leverantörerna är lokala eller regionala vilket gör att produkterna är närproducerade. Vissa av råvarorna kan man till och med kalla "härodlade", då de kommer från kaféts egna odling i Slottsträdgården som sköts av trädgårdsmästare Olle Larsson.

– Förra året hade vi 60-70 olika blommor, grönsaker och örter på vår odling. Det är fantastiskt vackert, och mycket uppskattat av alla, säger Verona Arkliden.

Foto: Slottsträdgårdens Kafé

Fokus inför sommaren har varit att optimera hela verksamheten. Bland annat har man mer personal, fler kassor, och en utebar som man kan beställa från. Varje onsdagkväll är det livemusik med lokala band. Musiken och stilarna kommer variera, men syftet med kvällarna är att vara en plattform för okända talanger. På lördagskvällar arrangeras det oftast bröllop, och nytt för i år är satsningen på fredagar – Nattkafe.

– Då kommer vi ha öppet på fredagar till klockan 03.00. Tanken med detta är inte att skapa en krogmiljö, utan snarare en naturmiljö där man ska kunna njuta av natten med en kaffe och en kaka eller en öl om man vill det. Det är en oas i centrum, helt utan oljud, så ambitionen är att skapa en mysig och njutbar stämning mitt i stan, avslutar Verona Arkliden.

White Guide skriver i sin beskrivning, på Slottsträdgårdens uteservering, mitt i den grönskande parken och långt från trafikerade gator, minglar gäster i alla åldrar, trädgårdsmästare och hundar, medan en och annan kanalbåt glider förbi. Kön ringlar stundtals lång till det lilla huset där man kan beställa bakverk från smörig pound cake till glutenfri rawfoodtårta med en kopp java från Lilla Kafferosteriet. De matiga alternativen är många, och det går att få ett glas vin eller kanske en lokal mikrobryggd öl.

Foto: Slottsträdgårdens Kafé

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.