Laddar

Skåne får ny våldtäktsmottagning

"Det är dags att samhället börjar fokusera på de som fallit offer för våldtäkt", säger Gilbert Tribo (L).

delningar

Skånes universitetssjukhus får en ny mottagning specialiserad för våldtäktsoffer.

Förslaget lade fram av Liberalernas Gilbert Tribo redan 2015 och och fick bifall av regionfullmäktige den 27 september 2016.

– Våldtäkt är fruktansvärt traumatiserande för de drabbade och ger livslånga men. Det är dags att samhället börjar fokusera på de som fallit offer för våldtäkt. Sjukvården har en avgörande roll för att se till att de drabbade får hjälp och stöd till att återgå till ett normalt liv. Nu kan vi börja tillgodose de drabbades vårdbehov, säger Gilbert Tribo (L), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hälsa- och sjukvårdsnämnden förväntas anslå 1,5 miljoner kronor och ytterligare 4 miljoner årligen i drift för mottagningen. Uppdraget kommer vara att utveckla den somatiska och psykiska vården för personer som utsatts för sexuellt våld.

Inspiration har hämtats från Södersjukhuset i Stockholm. Där finns landets enda renodlade mottagning för våldtagna. Det föreslås att mottagningen förläggs i Malmö/Lund-området.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?