Sjuksköterska publicerade kvinnors gynuppgifter – på Instagram

Foto: twonix / Denny Gruner

En man som varit anställd på en vårdinrättning vid Region Skåne misstänks ha tagit fram uppgifter från 63 kvinnors gynjournaler och lagt ut känsliga uppgifter på Instagram.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den misstänkte mannen greps den 29 januari och omhäktades på torsdagen misstänkt för bland annat grovt olaga integritetsintrång, grovt dataintrång och brott mot tystnadsplikten, skriver Aftonbladet.

Det var under fyra dagar i början av januari som mannen misstänks ha sökt på 63 kvinnliga patienter och gått igenom deras journaler på gynekologimottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Den misstänkte mannen, som är sjuksköterska, ska ha lagt ut känsligt material från journalerna på Instagram. Mannen ska ha använt sig av ett fingerat användarnamn men trots det ska flera läsare kunnat lista ut vem som låg bakom uppladdningarna. Flera personer ska då ha kontaktat Region Skåne som i sin tur larmade polis.

– Vi ser ytterst allvarligt på all form av journalintrång och vi polisanmäler direkt om vi upptäcker något felaktigt. Därav har detta kommit till polisens kännedom, säger mannens tidigare chef på Region Skåne till Aftonbladet.

Det ska enligt källor till Aftonbladet finnas släktband mellan mannen och de drabbade kvinnorna.

– Personerna han har slagit på har haft en gemensam nämnare, säger åklagare Lisa Åberg, som inte vill gå in på mannens motiv, till tidningen.

– Han har gjort en hel del medgivanden, säger åklagaren Lisa Åberg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar