Laddar

Schyman firar 70-årsdag med Malmökalas

"Vi vill hylla en av Sveriges främsta feministiska ikoner", säger arrangören.

delningar

Gudrun Schyman har i årtionden skapat rubriker. När hon tog över som partiledare för Vänsterpartiet 1993 var hon den första att ta avstånd från kommunismen. I mitten av 00-talet presenterade Schyman det nybildade partiet Feministiskt initiativ.

Under Almedalsveckan 2010 brände hon upp 100 000 kronor för att uppmärksamma ojusta löneskillnader mellan män och kvinnor. Trots aktionen klarade inte partiet av 4-procentsspärren för att ta sig in i riksdagen.

I juni fyller Gudrun Schyman 70 år och den 6 juni firas hon i Malmö med ett öppet kalas på Inkonst, vilket Sydsvenskan var först att rapportera.

– Sedan jag var tonåring har Gudrun varit en av mina främsta idoler. Hon har ständigt visat mig att det omöjliga är möjligt och nu är det äntligen dags för oss att ge tillbaka, vi vill hylla en av Sveriges främsta feministiska ikoner. Ingen förtjänar en större födelsedagspresent och fest än Gudrun, säger arrangören Alexandra Hvalgren, i ett pressmeddelande.

Hvalgren, tillsammans med Elin Hörberg, är personerna bakom kalast.

På scen kommer artister som Jens Lekman & Loulou Lamotte, Bianca Kronlöf, Kristin Amparo,Andrea Hatanmaa, Carolina Wallin Pérez, Strike,  och dj:arna Tea & Timbe och Matilda Lind. Samt galleri Slätten.

Gudrun Schyman kommer att medverka, enligt arrangörerna. Men hon önskar sig inga materiella presenter utan endast bidrag till Fi:s valrörelse.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?