Laddar

Så mycket lägger Malmö stad på hotell och vandrarhem

Den akuta bostadsbristen tvingar kommunen att boka in Malmöbor på hotell och vandrarhem för stora summor varje år.

delningar

– De flesta som bokas in på hotell och vandrarhem är inte socialt utsatta i den traditionella bemärkelsen. De har inte missbruksproblematik eller psykisk ohälsa, utan det handlar till stor del om människor som inte har någonstans att bo eftersom det saknas bostäder, säger Petra Quandt Farkas, enhetschef vid Stadsområdesförvaltning Norr i Malmö till Hem och Hyra.

Förra året landade notan på 134 miljoner kronor, enligt tidningen. Det blir 367 813 kronor per dygn.

Det rör sig delvis om kvinnor som snabbt måste fly undan våldsamma män men också om flyktingfamiljer.

– Vi har många flyktingfamiljer som tyvärr måste bo på hotell, då andrahandslägenheter och andra boenden inte finns tillgängliga. När migrationsverket inte längre har ansvar för de som fått uppehållstillstånd, och de står utan boende, så blir det kommunernas ansvar att se till att de kan få tak över huvudet, säger Petra Quandt Farkas.

Malmö stad valde 2016 att tillsätta en bostadsgeneral då kostnaderna för akutboende på hotell och vandrarhem skenade.

Bostadsgeneral Claes Jeppsson anser att det krävs åtgärder för att komma till rätta med kostnaderna. Bland annat anser han att kommunen skulle kunna förbinda sig att hyra större antal nyproducerade bostäder.

– Det handlar dels om privata aktörer som kan tänkas att hyra ut till dessa grupper, eventuellt via kommunen. För att göra detta affärsmässigt gynnsamt för båda parter kan vi exempelvis erbjuda framtida markanvisningar för nybyggnationer. Förutsatt att de redan idag förbinder sig att hyra ut bostäder, säger Claes Jeppsson, bostadsgeneral i Malmö till Hem och Hyra.

 

Relaterade artiklar