Laddar

Så minns Eva Rydberg Lill-Babs: “Otroligt energiknippe”

De har verkat under samma tid och fick tillsammans ta emot Anders Sandrews stipendiet 2017.

delningar

Under tisdagens nåddes Sverige av det otroligt tragiska beskedet att Barbro ”Lill-Babs” Svensson avlidit efter en kort tids sjukdom. Hälsningar, tillbakablickar och hyllningar har strömmat in under förmiddagen.

24Helsingborg har pratat med en nedstämd Eva Rydberg som även hon nåtts av beskedet.

– Jag fick ett sms från min son och sedan gick min man in och kollade på nätet. Det är alltid trist när någon försvinner, säger Eva Rydberg.

De båda kulturprofilerna har verkat under samma tid och under ett fåtal gånger har de även jobbat ihop.

– Vi har inte jobbat så mycket ihop trots att vi varit i branschen länge. Jag har regisserat henne en gång till en show på Slagthuset i Malmö, säger Rydberg.

Lill-Babs är nog förutom sin musik mest förknippad med sin personlighet, energi och utstrålning något som även Rydberg fick känna av.

– Hon var ett sådant energiknippe med en utstrålning som var helt fruktansvärt bra. Hon hade en dragningskraft oavsett vart hon var eller vad hon gjorde så ville man se henne, säger Rydberg och fortsätter:

– Hon var en grym entertainer, det är verkligen inte alla som kan ta en publik så som hon kunde.

 

Helsingborgsprofilen passade även på att se Lill-Babs uppträda flera gånger.

– Varje gång tänkte jag, fan vad bra hon är.

Lill-Babs sista spelning i Helsingborg blev på Konserthuset under våren 2017 tillsammans med Siw Malmqvist och Ann-Louise Hansson. 

Under 2017 träffades även Rydberg och Svensson när de två och även Vicky von der Lancken fick ta emot Anders Sandrews stipendium för ”förtjänstfull konstnärlig gärning”.

– Det var fantastiskt att vi tre fick den fina utmärkelsen och inte kunde man då ana att skulle bli sjuk.

Även om profilerna arbetade lite tillsammans verkade de i samma bransch och var även konkurrenter om publiken.

– Ja visst var vi lite konkurrenter men vi var konkurrenter med ömsesidig uppskattning. Jag har aldrig trott på uttrycket att man har sin egen publik, alla behövs. Inte minst Barbro [Svensson], avslutar Eva Rydberg.

Relaterade artiklar