Laddar

Rekordbrist på arbetskraft: ”Det går inte”

Skolor, sjukhus och socialtjänstkontor hittar inte arbetskraft med rätt utbildning, visar en färsk rapport från Arbetsförmedlingen.

delningar

Enligt rapporten har knappt 7 av 10 offentliga arbetsgivare i Skåne stora problem att hitta personer med rätt kompetens och utbildning, det skriver P4 Malmöhus.

– Vi har inte haft de här nivåerna på bristen inom det offentliga tidigare och där ser vi varje dag i tidningarna att operationer får ställas in, man får ta fler obehöriga lärare och så vidare. Det är konsekvenserna av bristen just nu, säger Josef Lannemyr, analytiker på Arbetsförmedlingen i Skåne.

I Malmö är behovet stort efter lärare när staden växer och den unga befolkningen ökar. Enligt radion är behovet 500 nya lärare inom de närmaste åren, en omöjlig uppgift, enligt grundskoleförvaltningen.

– Det går inte för de finns inte. Om vi så skulle få alla som går ut från lärarhögskolorna runt här så skulle det inte räcka för oss, säger Birgitta Spjuth, enhetschef på kompetensförsörjningsenheten i Malmö stad.

Malmö stad har fått ta till alternativa lösningar för att få verksamheterna att gå runt. Bland annat genom att anställa lärarassistenter och elevkoordinatorer för att avlasta lärarnas arbetsbörda.

Birgitta Spjuth berättar för kanalen att de även rekryterar från bland annat Danmark och Finland. Samt försöker få pensionerade lärare att stanna kvar och använda nyanlända lärares kunskaper.

Allt fler arbetslösa saknar en gymnasieutbildning, visar även rapporten. I Skåne gäller det var tredje inskriven. Många av dess är födda utanför Europa och utsikterna är att det kommer ta tid att hitta jobb på den svenska marknaden.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?