Positiva trenden – lägenhetsinbrotten minskar

Foto: Bengt Hultqvist - Foto: Mostphotos

"Jag är ganska överraskad jag också, trots min långa yrkeserfarenhet"

delningar

Förra året anmäldes 5238 lägenhetsinbrott i landet. Stockholms kommun var föga förvånande mest drabbat som stod för var fjärde anmälning. Malmö är tredje mest drabbat med 332 anmälda inbrott. Än så länge är siffran endast preliminär men polisen talar om ett positivt trendbrott, skriver Hem&Hyra.

Antalet anmälda fullbordade bostadsinbrott minskade under året. För lägenheter var minskningen 19 procent, den lägsta nivån sedan 2004.

Utvecklingen är glädjande men också överraskande menar Tomas Håkansson, som de senaste åren av sin 37-åriga poliskarriär arbetat på Nationella operativa avdelningens utvecklingscentrum Syd.

– Jag är ganska överraskad jag också, trots min långa yrkeserfarenhet, säger Tomas Håkansson till Hem&Hyra.

Än så länge är det svårt att sätta fingret på vad som ligger bakom minskningen men Tomas Håkansson menar att en faktor kan vara att gemene man har blivit mer medveten om hur man skyddar sig.

– Man har ett annat säkerhetstänk. Det har varit mycket skrivet om det, säger han och lägger till att företeelser som grannsamverkan har blivit allt vanligare, säger Håkansson till tidningen.

– Nu är vi jätteintresserade av att ta reda på vad det beror på. Att se hur vi ska bibehålla det här är minst lika viktigt.

Fakta: Fullbordade lägenhetsinbrott de senaste åren (Grafik: Hem&Hyra)

Fakta: Lägenhetsinbrott, kommun för kommun (Grafik: Hem&Hyra)

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar