Parlamentarikern om luften: "Skördar flest liv i världen"

Foto: Mostphotos/pixel

Varje år dör 8 000 svenskar av sjukdomar till följd av dålig luft. Värst är problemen i Malmö.

delningar

Varje år dör 8 000 svenskar av sjukdomar till följd av dålig luft. Värst är problemen i Malmö, enligt en ny rapport. I Europa kan det totalt handla om så många som 800 000 personer som dör i förtid, rapporterar Aftonbladet.

– Den här är ett större och större problem och är nu det som skördar flest liv i världen och har gått förbi flera av de epidemier som har varit värst. Det är ett växande problem för hela världen och även i Sverige är vi drabbade, säger parlamentarikern Jytte Guteland till Aftonbladet.

Den nya rapporten från Universitätsmedizin Mainz i Tyskland är gjord tillsammans med Europeiska hjärtläkarsällskapet. Den visar att den bristande luftkvalitén varje år ligger bakom den stora mängden dödsfall i världen. Dödsorsaken är inte bara lungsjukdomar utan oftast handlar det om dödsfall till följd av hjärt- och kärlsjukdomar, så som hjärtinfarkt och stroke.

– Den grymma orättvisan är att det är barn, sjuka och äldre som drabbas hårdast, säger Jytte Guteland till Aftonbladet.

Hon vill att medlemsländerna ska skärpa sina krav på utsläpp och leva upp till de avtal som de redan har förbundit sig till, skriver Aftonbladet.

Även företaget Airvisual och miljöorganisationen Greenpeace har mätt luftkvaliteten på olika platser i 73 länder. Och värst i Sverige är alltså situationen i Malmö, Västra Hagen i Onsala och Växjö, enligt mätningen.

Miljöförvaltningen i Malmö är inte enig i den bild som den globala rapporten ger eftersom den enbart mäter små partiklar i luften (PM 2,5) som inte säger allt om luftkvaliteten.

– Men generellt kan man säga att ju större stad desto smutsigare luft eftersom mycket av utsläppen kommer från trafik, industri och mänsklig verksamhet, säger Susanna Gustafsson, miljöingenjör i Malmö, till Aftonbladet.

Malmös luft påverkas till stor del av närheten till länder med omfattande kolkraft så som Polen. Malmö stad har haft en åtgärdsplan för luftkvaliteten under åren 2007-2017 som nu är avslutad eftersom man kommit ner under EU:s mål.

FAKTA

Sveriges mest förorenade områden/städer 2018 (enligt mätningen)

Malmö

Västra Hagen (Onsala)

Växjö

Uppsala

Västerås

Stockholm

Sundsvall

Norr Malma (Norrtälje)

Umeå

Bredkälen (Strömsund) 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar