Nyanlända tjejer har startat UF-företag – erbjuder yoga

Fyra ungdomar i Malmö startade UF-företaget som erbjuder yoga för tjejer.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Aya Alsafar, Marah Hassan, Meriam Alsaadi och Rania Al-Hayywai har startat företaget Yoga Studio UF för att hjälpa tjejer att hantera skolstressen med hjälp av yoga. De fyra tjejerna kom alla till Sverige 2016, och går nu på introduktionsprogrammet språkintroduktion vid Kunskapsgymnasiet i Västra Hamnen. Att starta upp ett UF-företag är en del i en hemkunskapskurs som de går, med fokus på ekonomi och företag.

– Först tänkte vi att vi skulle göra mat eller sälja något. Men sedan sa jag till mina vänner som är med i företaget att man skulle kunna boka lokal och hålla pass för andra. Jag tänkte att vi kunde göra yoga och samla alla tjejer. Jag sa till dem att det finns en svensk tjej som kan hjälpa till som instruktör. Då tyckte de andra i företaget också att vi skulle göra det här, säger Rania Al-Hayywai till 24Malmö.se.

Hon är VD för företaget, och den som kom på idén till Yoga Studio UF. Ranya Rania Al-Hayywai vill öppna eget till sommaren och vill erbjuda träningspass för ungdomar och hon ser UF-företaget som ett bra sätt att börja på.

I december höll Yoga Studio UF sitt första yogapass för tio tjejer i åldrarna 16 till 20 år. Passet hölls av en yogainstruktör som Yoga Studio UF samarbetar med och tillsammans gjorde de många olika yogaövningar till musik. Nu har de unga entreprenörerna börjat planera nästa yogapass. De hoppas på att locka ännu fler ungdomar nästa pass, som blir onsdagen den 6 februari klockan 17.00 på Kunskapsgymnasiet Västra hamnen.

– Det är bara för tjejer och vi välkomnar alla tjejer mellan 15 och 20 år, säger Rania Al-Hayywai.

Foto: Privat

Aya, Marah, Meriam och Rania kommer från Irak och Syrien och har nu bott i Sverige cirka tre år. De läser nu svenska och andra grundskoleämnen på Kunskapsgymnasiet för att bli behöriga till gymnasiestudier. Genom företagandet utvecklar eleverna sina språkkunskaper och entrepenörsegenskaper genom att lösa problem och nätverka utanför skolan.

I ett meddelande ger de andra tjejerna i företaget sin syn på deras UF-företaget med fokus på yoga.

– Man får positiv energi av yoga, man blir bättre på att tänka och blir kreativ, menar Aya Alsafar som är företagets marknadschef tillsammans med Marah.

– Vi vill också ge muslimska tjejer chans att träna yoga. Alla tjejer är såklart välkomna, säger Marah Hassan.

– Många tjejer saknar platser att göra yoga, speciellt om de bär slöja, så nu med Yoga Studio ska de känna att de kan, säger Meriam Alsaadi, ekonomichef.

Foto: Privat

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar