Ny amningsmottagning ger kvinnor hjälp

Foto: Pressbild/Mostphotos - Foto: Mostphotos

Socialstyrelsens rapport från 2017 visar att ammande kvinnor behöver mer stöd.

delningar

Att ha besvär med amningen är inte ovanligt, men som nybliven mamma kan det vara svårt att få rätt hjälp. Därför har en ny amningsmottagning öppnat på Mama Mia barnmorskemottagning i Malmö.

– Många kvinnor hamnar mellan stolarna när de går hem tidigt från BB och sedan inte har kontakt med BVC förrän efter ett tag, säger Karolina Nilsson som är barnmorska och barnsjuksköterska på Mama Mia.

Skulle du säga att man som nybliven mamma släpps iväg vind för våg från BB?

– Man släpps inte iväg vind för våg, men en del saker har man inte hunnit upptäcka. Är barnet sex timmar eller två dygn så har mjölkproduktionen inte kommit igång än och barnet har en tid där det i regel klarar sig på väldigt liten mjölkmängd. Men det är väldigt tidigt att säga att amningen fungerar när barnet bara är två dygn. Amning är något som barn och mamma lär sig ihop. Det tar tid och då behöver man stöd och det är viktigt att det finns någon att vända sig till.

Som nybliven kan man känna att man får olika, ibland föråldrade råd. Är det ett problem du ser?

– Det finns nog två problem med detta. Dels är olika tips adekvata vid olika tidpunkter i amningen, det vill säga beroende på om barnet är två dygn eller en vecka till exempel. Det är viktigt för vårdpersonal att knyta tillbaka till ett tidigare råd, att nu har vi provat detta så nu får vi prova det här istället. Det tror jag inte alltid man som personal förmedlar även om man själv tänker det och då kan föräldrar lätt uppfatta det som att man får olika råd från olika vårdpersonal. Problemet med föråldrade råd handlar oftast om kunskapsbrist om amning. För att hålla uppe en kompetens hos personal behövs kontinuerlig utbildning och amningsutbildning är inte alltid det som satsats på. Utöver det är det ju inte bara råd från personal som påverkar amning utan i högsta grad även övrig omgivning och de råden är ju inte alltid uppdaterade.

Vilket råd skulle du vilja ge till en nybliven mamma?

– Det är nog att få hjälp och se till så att taget är bra och att bröstvårtan inte är klämd när bebisen släpper taget. Men generellt är det att skaffa sig någon som stöttar, det kan vara partnern eller någon annan. Det tar tid att få det att fungera. Sedan skulle jag också vilja säga till de som är gravida att låta barnet ha så mycket hud mot hudkontakt med mamman som möjligt efter förlossningen. Det vet vi gynnar amningen i längden.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar