Många kommentarer om att Lucia inte behöver vara kvinna: "Trams"

Malmö stads Lucia med följe 2017. - Foto: Pressbild

"Det behöver hon ta mig fan".

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Årets Lucia behöver inte vara en kvinna – det har Malmö stad bestämt. Men sedan vi publicerade en artikel om det igår har beslutet rört upp känslor i kommentarsfältet på vår Facebook-sida.

Många av kommentarerna hänvisar till traditionen kring Lucia: Att man inte ska häda eller förstöra en fin tradition. En del hänvisar även till att hon faktiskt var kvinna. Så vad står bakom beslutet?

Viveca Byhr Lindén är projektledare för Malmö Lucia och hon förklarar att eftersom olika personer identifierar sig med olika kön så vill de inte sätta den gränsen i ansökningsprocessen.

– Men för det första så har vi inte sagt att det kommer vara en man, utan vi öppnar bara upp för både män och kvinnor att söka. Sedan kommer vi intervjua de kandidater som vi tycker uppfyller de kriterier vi söker och om det blir män eller kvinnor beror ju på vad vi får in, säger hon.

Många kommentarer hänvisar till att man inte ska förstöra traditionen. Finns det några traditioner som är "heliga"?

– Ja, fast i och för sig har det förekommit både manliga och kvinnliga lucior historiskt sett. Men vi vill verkligen bevara det vi uträttar med Malmö stads Lucia. Det är ju en högtid som har en väldigt betydelsefull uppgift genom att åka runt och det är väldigt uppskattat, så det viktigaste är ju att den personen har en känsla för sitt uppdrag och kan lägga sin tid på det här, säger Viveca Byhr Lindén

FAKTA

Några av kommentarerna kring manlig Lucia:

– "Nu har de väl gott för långt?"

– "Jaha, nu var det dax igen att ändra något fint o traditionellt! Varför håller man på med detta trams. Det har inte med jämlikhet att göra, i alla fall. Det är hysteri! Lucia var en kvinna, som kom med ljus. Det är ju det som är traditionen, med att gå luciatåg."

– "Nu får det väl ändå bli ett slut på dumheterna. Lucia är en kvinna o inget snack om saken."

– "Trams, ett utspel för att väcka uppmärksamhet."

– "Ska mansgriseriet ta över här också? Så tråkigt att kvinnor ska hållas tillbaka bara för att män tvunget ska synas även som Lucia."

– "Varför fira LUCIA över huvudtaget, nu när alla dessa tokigheter börjar ta över! Härja och fördärva gamla fina traditioner känns tragiskt! Säger som någon påpekade, låt våra äldre få slippa se en skäggig Lucia."

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar