Många är oroliga för huggormsbett

Huggormarna är aktiva i år. Foto: Stefan Örnefeldt/Mostphotos

Värmen lockar inte bara fram människor som vill sola, utan även huggormarna letar sig fram.

delningar

Under maj har Giftinformationscentralen slagit nya rekord i antal samtal om huggormsbett. I år har det kommit in 207 samtal till Giftinformationscentralen, vilket är nästan dubbelt så många som de 114 som kom in förra året.

– Det är väderberoende, både ormar och människor gillar att vara ute i solen, säger Anna Landgren, läkare på Giftinformationscentralen till Lokaltidningen.

Statistiken visar antalet samtal och inte antal bett, men eftersom statistiken tagits fram på samma sätt även tidigare år så verkar det vara något av ett rekordår i år. Blir man biten bör man vända sig till Giftinformationscentralen för att få råd kring hur man ska göra, och rekommendationen är att åka till sjukhus för observation.

De vanliga råden vid ett huggormsbett är annars att ta det lugnt och inte springa runt. Håll gärna även den bitna kroppsdelen i högläge. Vid allmänpåverkan, om du svimmar, kräks eller får problem med att andas är det läge att ringa efter ambulans. Men enligt Anna Landgren är det viktigaste att lämna bettet ifred. Vid kraftig reaktion finns även motgift att få.

FAKTA

Antal samtal om huggormsbett till Giftinformationscentralen under maj månad:

2018: 207.

2017: 114.

2016: 145.

2015: 53.

2014: 66.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar