Malmötjejen: ”Jag ska bli bäst i världen”

Hon har gjort en kometkarriär i kamsportsvärlden och tillhör en av de främsta. Men hon är inte nöjd. Erica Björnestrand är veckans idrottsprofil.

delningar

Erica Björnestrand har en historia – och en bakgrund som inte liknar många andras. I 25-årsåldern beslöt hon sig för att prova på thaiboxning – fem år senare har hon vunnit SM-guld, tagit silver i EM och VM.

– Jag kände att jag behövde en utmaning och hade planer på att testa kickboxning först. Men jag har en tjejkompis som tränade thaiboxning och sa till mig att jag skulle följa med, berättar Erica Björnestrand och fortsätter:

– Efter första passet var jag helt såld. Sedan dess har jag tränat.

Den generella uppfattningen kanske är att man sparkar och slår på varandra. Är det så? – Det ser inte riktigt ut så. I början har man inte så mycket kunskaper, det är en ganska speciell miljö att komma till när man inte provat förut, framför allt som ensam tjej.

På vilket sätt är det en speciell miljö? – Man tror att det ska vara ”machokultur”, väldigt ”rough” och så vidare. Men det är ganska mycket tvärtom. Många kampsportare är väldigt jordnära och ödmjuka. Jag har träffat väldigt mycket fina människor, vi är en som en stor familj.

Ni är inte så hårda som ni framstår som? – Det är hårt, men eftersom det är hårt finns det mycket gemenskap och värme. Jag tycker att det måste finnas när det är så hårt. Vi kommer varandra väldigt nära.

Det låter som att man måste ha starkt psyke… – För att vara bland de bästa tror jag man måste vara ganska tuff. Det blir hårt och det blir kämpigt, det är fysiskt väldigt krävande. Och det finns ingen återvändo när du är i ringen. Då är det fullt ös och det är man medveten om. Men det är också det som taggar mig.

Är du aldrig rädd? – Nej. Jag har faktiskt aldrig tänkt på det. Det finns inte i mina tankar över huvud taget. Inte hitintills i alla fall.

Har du knockat någon? – Ja, en gång. Det var i en semifinal på EM 2014 mot en finska i första ronden. Jag gick in i matchen lojt och hon träffade mig ganska bra med högern. Men när jag blev träffad tände jag till och det blev fart. När hon hamnade mot repen gick jag in med en armbåge som träffade henne i ansiktet. Sedan fick jag skäll av min tränare i omklädningsrummet…

Varför det? – Vi satt efteråt och alla sa; wow, du knockade henne i första ronden. Jag visste att jag skulle få skit för det. Sedan kom min tränare in och sa; det där gör du fan aldrig om. Efter det gick han. Och det var för att jag hade gått in lojt och kunde lika väl själv blivit knockad.

Erica Björnestrand har egentligen en bakgrund i ridsportsvärlden. Innan thaiboxningen kom in i Björnestrands liv hade hon egna hästar och har bland annat bott i Holland och arbetat med just hästar.

– Jag är uppvuxen på en gård och började rida som fyraåring. Har sysslat med hästhoppning och mina föräldrar hade lite uppfödning.

Ångrar du aldrig att du inte började med thaiboxning tidigare? – Ehh, nej. Egentligen inte. Jag har gjort annan innan, men jag tror definitivt att mina år med hästsport har hjälpt mig. Det är tufft som fan, faktiskt. Jag kämpade hårt i många år med det och jag tror att den mentalitet har satt sig och har varit bra för min thaiboxning.

  Erica Björnestrand. Foto: Jesper Hallberg

Numera har Björnestrand lagt ner hästhoppningskarriären och lägger fullt fokus på thaiboxningen, där hon är bland de främsta i världen. För ett par veckor sedan föll hon i VM-finalen i Vitryssland – men det var nära att det inte blev något VM alls.

– Vi hade hittat bra biljetter till Minsk och var glada över det, men samma dag som vi skulle åka ringde vår tränare och sa; gå inte på planet, berättar hon och fortsätter:

– Vi var tvungna att ha visum för att kunna landa i Moskva, och det hade vi inte. Efter lite stress kunde vi boka om biljetterna och åka en dag senare. Men det var en tjej som fastnade i Thailand och missade VM på grund av detta.

Hade ni inte koll på detta? – Det är en jävligt bra fråga. Men vi lyckades lösa det. Det var ett visst projekt att ta sig till Vitryssland.

30-åringen har flera andra sysslor utöver thaiboxningen, bland annat studerar hon internationella relationer på Malmö högskola på heltid. Med andra ord lever hon inte på sin idrott. Hon berättar mer:

– Jag försöker jobba lite också och vikarierar lite på skola ibland. Det går inte att leva på thaiboxningen, de pengarna finns inte i sporten. Det är tufft, men jag har valt det själv och känner inte att jag offrar någonting. Jag får ju göra något jag älskar.

– Men jag får bidrag från Malmö idrottsakademi och det hjälper mig en hel del. Vi får hjälp av idrottsfysiologer, kan få mental träning, kostrådgivning och bidrag till internationella resor. De är fantastiska.

Hur stort skulle du säga att thaiboxning är i Sverige? – Den växer hela tiden. Det märker man tydligt, varje år på SM så växer klasserna stort och det är mest där jag märket av hur det växer, med tanke på konkurrensen.

Thaiboxning är ännu inte en sport som finns med i Olympiska spelen. Men det är på gång och 2024 hoppas de kunna finna med som en gren.

– Det är ett tag kvar till dess, vi får se, säger Björnestrand.

Du är 30 år nu. Vad har du för visioner? – Jag vill bli bäst, 100 procent, nej, jag ska bli bäst. Men man kan tävla upp till man blir 40. Jag har några år till. Men drömmen är att gå en titelmatch om ett bälte, och med tanke på hur bra det gått på VM finns det chanser. Det är inte så långt bort.

Hur nära är du att bli bäst? – Så jävla nära. Och det kändes verkligen på VM. Jag fick gå en längre väg och mötte jättebra tjejer i kvalet och vann alla matcher.

 

 

 

 

Erica Björnestrand Ålder: 30. Längd: 180 centimeter. Vikt: 63,5 kilo. Bor: Malmö. Familj: Bor med min hund Hugo. Gör: Thaiboxare/studerar/jobbar på skola. Främsta merit: VM-silver, EM-silver, SM-guld. Klubb: Öresund muay thai. Aktuell: Veckans idrottsprofil på 24Malmö.se.

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar