Malmötalangen tävlar i Yrkes-VM i Ryssland: "En stor ära"

Till vardags arbetar Elias Larsson i receptionen på Radisson Blu – snart ska han till Ryssland för att tävla.

delningar

Den 22 augusti invigs Yrkes-VM 2019 i Kazan, Ryssland. Mästerskapet pågår i totalt fyra dagar och avslutas under en storslagen prisutdelning och avslutningsceremoni den 27 augusti. I det svenska Yrkeslandslaget finns 28 av Sveriges yrkesskickligaste killar och tjejer under 23 år. En av dem är Elias Larsson, 22, som jobbar som hotellreceptionist i Malmö.

– Det känns jätteroligt och är en stor ära att få tävla. Man får trots allt representera landet i en stor tävling med så många olika deltagare. Det är en väldigt rolig upplevelse, säger han.

Elias Larsson har läst hotell och turism på Vipan i Lund. Under skoltiden tävlade han i gymnasie-SM i hotellreception. När han fick möjlighet att söka till VM i år fick han platsen.

– Det är nervöst, absolut. Det är mycket mer än att checka in och checka ut folk. Det blir mycket skriftliga uppgifter, som att skriva bokningar och svara på gästkommentarer. Branschen har ändrats lite så det är en viktigt del att synas online och en del av tävlingen att svara på kommentarer som folk lämnar i de digitala kanalerna, säger han.

Elias Larsson tävlar alltså i hotellreception. En stor del av tävlingen är rollspel, där deltagarna ställs inför olika scenarion. Trots att tävlingen är i Ryssland kommer de under rollspelet låtsas som att de befinner sig på ett hotell i London.

Vilka fler uppgifter kan du ställas inför på tävlingen?

– Det kan dyka upp oväntade situationer. Någon kanske ska föda barn, har blivit rånad, eller så sker det ett bombhot. Då ska man utifrån det fiktiva hotellet hantera de olika situationerna. Turistbitarna är en stor del av tävlingen och man ska göra reservationer över telefon och som sagt svara på gästkommentarerna, och så ska man beräkna nyckeltal för att veta hur det går för hotellet. Det är många olika moment.

De som ska representera Sverige kommer från hela landet och ska tillsammans kämpa mot världseliten om medaljerna framför beräknade 200 000 besökare. Landslaget ligger nu i hårdträning inför tävlingarna. De har haft tre lagträffar tillsammans och har än så länge gått igenom det praktiska, samt mediaträning och mental träning.

Eva Lönn, som är min gamla mentor på skolan, är nu min coach. Vi övar rollspel och så får jag feedback. Hon är ett viktigt stöd och hon har en väldig kunskap om att tävla. Vi jobbar med alla uppgifter som jag kommer ställas inför och vi ses på jobbet innan jag börjar eller efter jag slutat och övar, berättar Elias Larsson.

Elias Larsson och Eva Lönn. Foto: Viktor Fremling/WorldSkills Sweden

I slutet av augusti reser alltså landslaget, tillsammans med 1400 tävlande från 68 länder, till Kazan i Ryssland för att tävla om medaljer och världsmästartitlar. De 1400 som tävlar kämpar om guldet inom totalt 56 olika yrkesgrenar under fyra intensiva tävlingsdagar. Bland de olika yrkena finns allt från undersköterska, fordonslackering, flygteknik, hudterapeut och måleri till webbutveckling, frisör, kock och betongarbete.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

– Jag har jobbat på Radisson i drygt två år nu. Jag är i receptionen på Radisson Blu på Caroli i Malmö och har mycket gästkontakt. Man tar hand om många olika saker under en dag, som in- och utcheckning, men även turistinformation. Och så är det en del ekonomi i den dagliga verksamheten så att man ser att allt går rätt till. Man är spindeln i nätet i receptionen. Det är du som förmedlar vidare om ett rum måste städas, och om någon är missnöjd eller nöjd är det mitt jobb att ta det vidare. Det är ett varierande arbete.

Vad tror du om dina chanser att vinna?

– Det hade varit jätteroligt att komma hem med en medalj. Det är hela världen som tävlar men jag satsar självklart på att hamna högt upp. De åtta bästa får en medal of excellence och det satsar jag på. Jag håller tummarna.

Foto: Viktor Fremling/WorldSkills Sweden

FAKTA

Om Yrkes-VM:

Yrkes-VM 2019 i Kazan är den 45:e upplagan av mästerskapen och anordnas i år vid Kazan Expo International Exhibition Centre, en arena som byggdes speciellt för Yrkes-VM 2019 och upptar en yta på 260 000 kvadratmeter strax utanför Kazan International Airport.

Sverige har sedan 1995 tagit över 70 medaljer i internationella sammanhang. Det första Yrkes-VM någonsin anordnades redan 1950 och idag är mästerskapen en av världens största tävlingar. Under 2019 är det den största tävlingen som genomförs i hela världen.

Årets upplaga av det svenska Yrkeslandslaget deltar i totalt 25 yrken och tävlar i år för första gången i två nya yrken – hotellreception och betongarbete.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar