Malmöflicka fördes ut ur landet

Foto: Arkiv.

Kommunen anmäler hedersrelaterat fall.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var i somras som en tonårsflicka fördes ut landet mot hennes vilja av hennes familj. 

Nu har Malmö kommun lex Sarah-anmält det hedersrelaterade fallet. 

– Det är först när man bedömer att det inte finns några möjligheter till samarbete med vårdnadshavarna som man kan gå in med en ansökan enligt LVU. Det är alltid en svår bedömning, säger Carina Opasiak, chef på Individ- och familjeenheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Den berörda flickan hade skyddat boende enligt socialtjänstlagen, men eftersom familjen samtyckt till insatsen hade de rätt till umgänge. Och det var i samband med ett sådant umgänge som flickan fördes ut ur landet. 

– När vi jobbar enligt socialtjänstlagen handlar det om frivilliga överenskommelser, då har vi inga möjligheter att begränsa umgänge. Det är också svårt överlag att göra det när det gäller tonåringar, säger Carina Opasiak till Nyhetsbyrån Siren. 

Det är socialtjänsten som bedömde att det fanns möjligheter till samarbete. Carina Opasiak vill inte kommentera om kommunen borde ha vidtagit mer ingripande skyddsåtgärder enligt lagen om vård av unga (LVU).

– Jag kan bara uttala mig generellt, inte kommentera det enskilda fallet, säger hon till Siren.

Flickans psykiska hälsa har skadats och hon kände ångest för att bli dödad utomlands. Malmö kommun planerar bland annat att tydliggöra samarbetet mellan socialtjänsten och det skyddade boendet, samt utbilda personal i hedersfrågor.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar