Malmöfamiljen rockar sockorna: "Viktigt att öka förståelsen"

Malmöbon Anna Kemdal Pho rockar sockorna på torsdag tillsammans med sina barn Emilia, 10 och Daniel, 6.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

På torsdag den 21 mars är det Internationella Downs syndrom-dagen. Dagen firas just den 21/3 för att personer med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nummer 21.

Anna Kemdal Pho bor i Malmö tillsammans med barnen Emilia, 10,5 år och Daniel, 6 år. Emilia har Downs syndrom och mamma Anna har varit engagerad i Svenska Downföreningen under många år. Hon är nu ordförande vid föreningens Skåneavdelning.

Vad ger det dig att vara engagerad i föreningen?

– Det ger ju att man får träffa andra som man får stöd, råd och tips av. Och att man bara träffas och umgås. Det är bra med de som har lite äldre barn för från dem kan man lära sig hur det fungerar, vilket stöd man har rätt till och så, säger Anna Kemdal Pho.

Föreningen firar Internationella Downs syndrom-dagen på torsdag med ett besök på Moomsteatern, där skådespelarna har olika funktionsvariationer. Just nu spelar de Den enfaldige mördaren. Under lördagen har Svenska Downföreningens Skåneavdelning en Rocka sockorna-fest med bland annat disko, dansuppvisningar och hamburgare. Runt om i landet firas dagen genom att "rocka sockorna", något som familjen Kemdal Pho också har anammat.

– Vi har udda strumpor såklart och så försöker vi sprida det till närmaste omgivningen.

Varför just strumpor har fått agera symbol för dagen är för att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. 

Från Rocka sockorna-festen i Ystad 2017. Foto: Privat

Familjen bodde under några år i San Francisco, där Emilia är född. När Emilia var fyra år flyttade de till Sverige. Anna har märkt att det skiljer sig en del mellan länderna när det kommer till förutsättningar för barn med Downs syndrom.

– Dels om man ser till skillnaden i stöd man får från samhället. I USA fick vi mer direkt hjälp med terapi och logoped till exempel. Men i Sverige får man ju bättre ekonomiskt stöd, säger hon.

Varför är det viktigt att uppmärksamma Downs syndrom?

Det är för att mota fördomar och att öka förståelse. Att människor med Downs syndrom kan behöva hjälp och tålamod, annars är de vanliga människor, säger Anna Kemdal Pho.

Vilka fördomar kan man möta?

– Att det är en sjukdom. Och det här klassiska stereotyperna att alla hela tiden är glada och goa. Emilia har bra humör men hon kan också bli sur och vara envis. Nu sitter hon här och grimaserar när jag pratar, säger Anna med ett skratt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar