Laddar

Malmö värd när internationellt fristadsnätverk samlas

Skyddar och främjar kulturarbetare som inte låter sig tystas. Uppför utställningar, samtal och spelningar för allmänheten.

delningar

Den 2 till 4 maj är Malmö stad värd och medarrangör ICORN, International Cities of Refuge Network, samlas för sina årliga generalförsamling. Nätverket arbetar världen över för att skydda till exempel författare, journalister och artister från censurering.

I sina ursprungsländer riskerar många av de skyddade människorna hot, våld, fängelse och döden på grund av vad dem gör.

Under församlingen som går under temat ”Safe not silent” ska man diskutera villkoren för gästfrihet, yttrandefrihet, skydd och främjande av konstnärliga yrkesutövare. Mycket av programmet är stängt för allmänheten men det kommer ske öppna punkter likväl.

Mellan den 30 april och 9 maj arrangeras konstutställningar, författarsamtal och poesikvällar med författare som Housam Al-Mosilli och Kamel Daoud.

Man kommer även visa Mike van Granns pjäs ”When swallows cry”. Den vietnamesiska artisten Mai Khôi uppträder med sin enda spelning i Europa i år på Malmö Live. Allt är gratis och programmet hittar ni här.

– Vi ser fram emot att välkomna en bred publik av personer som arbetar för mänskliga rättigheter världen över, samtidigt som vi bjuder in Malmöborna att ta del av frågorna ICORN jobbar för genom våra publika event, säger Jasmina Cordero, projektledare på kulturförvaltningen.

Malmö har varit medlem i ICORN sedan 2010 då man samtidigt startade residensprogrammet Fristad Malmö. Programmet innebär att förföljda författare och journalister erbjuds ett stipendium på två år, fri bostad och ett nätverk för att utvecklas konstnärligt och få arbeta fritt.

Observera: ICORN sysslar inte med asylfrågor utan är en oberoende organisation som erbjuder skydd till författare, konstnärer och artister som är hotade på grund av sin yrkesutövning.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?