Laddar

”Malmö har varit den mest stabila storstaden”

Fastighetsmäklaren Kasper Isgren om bostadsmarknaden i Malmö – och hur det ser ut inför 2018.

delningar

2017 närmar sig sitt slut och bostadsmarknaden i Malmö har stabiliserats, för både villor och bostadsrätter. Bostadsrättspriserna i landet fortsätter annars att sjunka, men det är stor skillnad på situationen i Göteborg och Stockholm jämfört med Malmö.

– Malmö har under hösten varit den mest stabila storstaden. Det beror på att vi har en situation som överlag är bra; en stad som utvecklas med många arbetstillfällen, bra infrastruktur med mera. Det resulterar i en bra bostadsmarknad, säger Kasper Isgren hos Svensk Fastighetsförmedling.

Den stora skillnaden mellan storstäderna visar sig även i snittpriset för en bostadsrätt. I centrala Malmö är snittpriset 31 565 kronor per kvadratmeter, medan Göteborg har ett snitt på 61 000 kronor och Stockholm 90 000 kronor.

– Sedan våren 2015 har vi haft en marknad som varit på kraftigt uppåtgående, en marknad som fram till nu gått upp 20 till 25 procent. Under hösten har vi i Malmö sett en stabilisering av marknaden, vilket är en naturlig reaktion på den kraftiga uppgången på senare år, säger Kasper Isgren.

Om vi blickar framåt. Vad tror du om 2018? – Vi kommer ha en sundare marknad med ett lite större utbud där köparna får bättre möjligheter att fatta beslut. Jag tror inte att det blir samma snabba försäljningar, men det kommer att göras i stort lika många affärer som tidigare. Säljare i Malmö kommer fortsätta att göra bra bostadsaffärer, även om priserna inte ligger där de låg under våren 2017.

Hur menar du? – Man kommer att kunna köpa och sälja på plus minus noll. Det är möjligt att man får mindre betalt än vad man hade fått för ett halvår sedan, men man ges också möjligheten att köpa en ny bostad på samma nivå då man köper och säljer i samma marknad.

 Statistik för Malmö de tre senaste månaderna. Foto: Skärmdump/Mäklarstatistik

 

Relaterade artiklar