Madeleine, 22, kan bli en av årets Kompassrosstipendiater

Foto: Gustav Plantin

"Det känns såklart helt fantastiskt och overkligt på många sätt"

delningar

Tio unga ledare har chansen att bli 2019 års kompassrosstipendiater. Den 15 april tillkännages årets stipendiater som är de unga ledare i Sverige som har ett extra modigt, omtänksamt och handlingskraftigt ledarskap. Stipendiet Kompassrosen delas årligen ut av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Bland de kandidater som fortfarande har chansen att få stipendiet är Madeleine Nimby, 22 år, från Malmö/Staffanstorp. Madeleine är ledare och tränare inom Fotboll för alla, ett fotbollslag för barn och unga med funktionsvariationer.

– Det känns såklart helt fantastiskt och overkligt på många sätt. Det var inte vad jag föreställde mig för två år sen när jag började engagera mig. Det är jätteroligt att ens individuella ledarskap uppmärksammas, men också Fotboll för Alla och parasportrörelsen i stort. Jag hoppas att det ska inspirera till att fler liknande verksamheter kan startas, säger Madeleine Nimby till 24Malmö. 

Fotboll för Alla är ett lag för barn med funktionsvariationer och Madeleine har haft en betydande roll i att etablera laget i moderorganisationen Staffanstorp United. 

– I verksamheten är det kanske inte fotbollen i sig som är det viktigaste, utan det ska vara en kravlös och lekfull samlingsplats för barnen att mötas i. Vi använder leken och kravlösheten som verktyg för att skapa så bra förutsättningar för barnen att nå sin fulla potential. Det finns redan mycket krav i deras vardag som det är, och därför vill vi kunna erbjuda en timme i veckan som uppmuntrar till rörelse och socialt samspel med likasinnade vänner. 

Hur kommer du förvalta det eventuella stipendiet? 

– Jag håller nu på att läsa upp naturämnen för att få behörighet till läkarlinjen. Jag drömmer om att läsa till barnläkare och då skulle jag vilja förvalta pengarna i att investera i den långa utbildningen.

Flera hundra unga ledare nomineras varje år för sitt engagemang och värdebaserade ledarskap. Tio personer väljs ut för djupgående intervjuer. Kungen och styrelsen för Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap utgår sedan från underlaget i valet av årets Kompassrosstipendiater.

Relaterade artiklar