Madeleine, 22, kan bli en av årets Kompassrosstipendiater

Foto: Gustav Plantin

"Det känns såklart helt fantastiskt och overkligt på många sätt"

delningar

Tio unga ledare har chansen att bli 2019 års kompassrosstipendiater. Den 15 april tillkännages årets stipendiater som är de unga ledare i Sverige som har ett extra modigt, omtänksamt och handlingskraftigt ledarskap. Stipendiet Kompassrosen delas årligen ut av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Bland de kandidater som fortfarande har chansen att få stipendiet är Madeleine Nimby, 22 år, från Malmö/Staffanstorp. Madeleine är ledare och tränare inom Fotboll för alla, ett fotbollslag för barn och unga med funktionsvariationer.

– Det känns såklart helt fantastiskt och overkligt på många sätt. Det var inte vad jag föreställde mig för två år sen när jag började engagera mig. Det är jätteroligt att ens individuella ledarskap uppmärksammas, men också Fotboll för Alla och parasportrörelsen i stort. Jag hoppas att det ska inspirera till att fler liknande verksamheter kan startas, säger Madeleine Nimby till 24Malmö. 

Fotboll för Alla är ett lag för barn med funktionsvariationer och Madeleine har haft en betydande roll i att etablera laget i moderorganisationen Staffanstorp United. 

– I verksamheten är det kanske inte fotbollen i sig som är det viktigaste, utan det ska vara en kravlös och lekfull samlingsplats för barnen att mötas i. Vi använder leken och kravlösheten som verktyg för att skapa så bra förutsättningar för barnen att nå sin fulla potential. Det finns redan mycket krav i deras vardag som det är, och därför vill vi kunna erbjuda en timme i veckan som uppmuntrar till rörelse och socialt samspel med likasinnade vänner. 

Hur kommer du förvalta det eventuella stipendiet? 

– Jag håller nu på att läsa upp naturämnen för att få behörighet till läkarlinjen. Jag drömmer om att läsa till barnläkare och då skulle jag vilja förvalta pengarna i att investera i den långa utbildningen.

Flera hundra unga ledare nomineras varje år för sitt engagemang och värdebaserade ledarskap. Tio personer väljs ut för djupgående intervjuer. Kungen och styrelsen för Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap utgår sedan från underlaget i valet av årets Kompassrosstipendiater.

FAKTA

Mer om kandidaterna:

Hamza Mostafa, 21 år, Life2Mothers, Linköping

Hamza, 21 år, är medgrundare och initiativtagare till flertalet projekt, bland annat Tjugaräddarliv och Life2mothers. Hamza brinner för samhällsförändring och gör världen till en bättre plats. Hans verktyg är inkludering och jämställda rättigheter. Hamza är studerande och arbetar också som fritidsledare och är en stark röst bland barn och unga i Linköpings utanförskapsområden.

Max Horttanainen 22 år, Svenska E-sportsförbundet, Göteborg

Max, 22 år, är ordförande för Svenska E-sportsförbundet. Som ledare verkar han för inkludering och ny representation genom att skapa verktyg, evenemang och mötesplatser för att få fler att prova på e-sport genom att se, förstå och bjuda in nya grupper i gemenskapen. Han är orädd att ta sig an nya utmaningar och vill ständigt utveckla och förbättra sitt ledarskap.

Zahra Samadi, 22 år, Ensamkommandes riksförbund, Stenungssund

Zahra, 22 år, är verksam inom Ensamkommandes riksförbund och bland annat initiativtagare till Sittstrejken i Göteborg 2017. Hon har ett starkt engagemang för att hjälpa andra ensamkommande ungdomar för asylrätten och använder sin egen erfarenhet och berättelse för att skapa bättre förutsättningar för andra. Zahra kom till Sverige som 15-åring efter att ha flytt från Iran.

Alexandra Tecle, 21 år, KFUM JKS, Stockholm

Alexandra, 21 år, har ett starkt ideellt engagemang genom Stockholm Basket, Jakobsbergs Gård och KFUM JKS. Alexandra verkar för att fler unga personer ska kunna ta plats i ledande roller, hon tror på ett inkluderande ledarskap där hon utifrån sina förutsättningar aktivt verkar för att sprida kunskapen kring ungas engagemang och delaktighet.

Madeleine Nimby, 22 år, Fotboll för alla, Malmö

Madeleine, 22 år, är ledare och tränare inom Fotboll för alla, ett fotbollslag för barn och unga med funktionsvariationer. Madeleine brinner för idrottens förenande förmåga att samla människor med olika förutsättningar och bakgrunder och har haft en ledande roll i att etablera laget i moderorganisationen, Staffanstorp United.

Miranda Berge, 24 år, Upp Och Ner, Stockholm

Miranda, 24 år, är studerande och har ett brinnande engagemang för Upp och Ner, handbollslaget med fokus på barn med funktionsvariation där hon är tränare. I sitt ledarskap använder hon handbollen som verktyg och förmedlar det bästa av sig själv till laget, och stärker barnen att bli sitt bästa jag utifrån sin potential.

Linnea Hård af Segerstad, 21 år, Scouterna, Stockholm

Linnea, 21 år, är studerande och har ett brett engagemang i civilsamhället med fokus på att stärka ungas egenmakt. Hon är ideellt engagerad i Scouternas där hon har drivit förändring och förståelse för demokratiska frågor och där hon skapat en ny process för demokratiarbete. På ett handlingskraftigt och modigt sätt fortsätter hon arbeta för att åstadkomma förändring för att stärka ungas delaktighet.

Shanga Aziz, 20 år, Locker Room Talk, Stockholm

Shanga, 20 år, är en social entreprenör och grundare av Locker Room Talk, organisationen som utbildar unga killar om jämställdhet och schyssta attityder i anslutning till träningstillfällen. På kort tid har Shanga byggt en verksamhet som sträcker sig över hela landet. Shanga är en modig och värdebaserad ledare som utmanar manlighetsnormen.

Atakan Kara, 24 år, Mitt127, Stockholm

Atakan, 24 år, är projektledare på Mitt127, en organisation som erbjuder en arena för alla som vill arrangera möten, aktiviteter och arbetsmöjligheter för barn och unga i Skärholmen. Atakan har med sitt värdebaserade ledarskap startat egna initiativ inom verksamheten, bland annat ”Para finns” och ”127 Skrattar”.

Erik Svanström, 19 år, Scouterna, Hyby

Erik, 19 år, är scoutledare på Spåraravdelningen i Hyby Scoutkår. Erik har ett långt engagemang i scoutrörelsen som format honom och hans ledarskap. I tidig ålder förstod Erik vikten av att vara en schysst kompis och fick testa på att leda och bli ledd. Inkludering är en central del av Eriks arbete, såväl på LSS-verksamheten där han jobbar och på fritiden som scoutledare.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar