Lekfull pjäs om franska överklassen får nytt liv

Repetitionsbild ur Farliga Förbindelser, i regi av Ada Berger. Foto: Inger Börjesson

Regissören ser det humoristiska i 1700-talets aristokrati.

delningar

Den 1 februari har "Farliga förbindelser" premiär på Hipp på Malmö stadsteater. Föreställningen baseras på 1700 tals-romanen "Les Liaisons Dangereuses" av Choderlos de Laclos och dramatiserad av Christopher Hampton. Den har även filmats flera gånger med bland andra John Malkovich i huvudrollen.

Nu gör regissören Ada Berger pjäsen nytt genom att med en feministisk blick se det tragiska men samtidigt humoristiska i 1700-talets överklass i Frankrike. Regissören själv ser "Farliga förbindelser" som en teaterlek.

– Markisinnan de Merteuil och Greve de Valmont leker en farlig lek, där nästan allt är tillåtet. Men alla lekar har regler, även deras. När spelreglerna överskrids får det konsekvenser för en rad människor i deras närhet, och till slut för dem själva. Jag tänker att lek är ett avgörande moment i all mänsklig interaktion. Men ibland upphör leken på teatern. Då blir det väldigt tråkigt att sitta i publiken, säger Ada Berger i en kommentar och fortsätter:

– Därför måste greven och markisinnan underhålla publiken, den faktiska publiken. Insatser måste stegras, risker måste tas och tidigare initiativ måste toppas.

FAKTA

Om "Farliga förbindelser"

Översättning: Per Lysander Originaltitel: Les Liaisons Dangereuses Förlag: Nordiska ApS

Regi och bearbetning: Ada Berger Scenografi och kostym: Daniel Åkerström-Steen Ljusdesign: Hannele Philipson, Sofia Linde Mask: Åsa Trulsson Bitr. regi/koreografi: Melker Sörensen Dramaturg: Felicia Ohly

I rollerna:

MARKISINNAN DE MERTEUIL – Susanne Karlsson

VICOMTE DE VALMONT – Erik Olsson

MADAME DE TOURVEL – Mari Götesdotter

CÉCILE DE VOLANGES – Linn Mildehav

CHEVALIER DANCENY – Linus Nilsson

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.