Laddar

Lekfull pjäs om franska överklassen får nytt liv

Repetitionsbild ur Farliga Förbindelser, i regi av Ada Berger. Foto: Inger Börjesson

Regissören ser det humoristiska i 1700-talets aristokrati.

delningar

Den 1 februari har "Farliga förbindelser" premiär på Hipp på Malmö stadsteater. Föreställningen baseras på 1700 tals-romanen "Les Liaisons Dangereuses" av Choderlos de Laclos och dramatiserad av Christopher Hampton. Den har även filmats flera gånger med bland andra John Malkovich i huvudrollen.

Nu gör regissören Ada Berger pjäsen nytt genom att med en feministisk blick se det tragiska men samtidigt humoristiska i 1700-talets överklass i Frankrike. Regissören själv ser "Farliga förbindelser" som en teaterlek.

– Markisinnan de Merteuil och Greve de Valmont leker en farlig lek, där nästan allt är tillåtet. Men alla lekar har regler, även deras. När spelreglerna överskrids får det konsekvenser för en rad människor i deras närhet, och till slut för dem själva. Jag tänker att lek är ett avgörande moment i all mänsklig interaktion. Men ibland upphör leken på teatern. Då blir det väldigt tråkigt att sitta i publiken, säger Ada Berger i en kommentar och fortsätter:

– Därför måste greven och markisinnan underhålla publiken, den faktiska publiken. Insatser måste stegras, risker måste tas och tidigare initiativ måste toppas.