Kritiserade skatten försvinner – så mycket sparar du

Det har varit en omdebatterad skatt som infördes i april i år. Men i går kom beskedet att politikerna tar bort skatten igen.

13 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under onsdagen röstade riksdagen igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019. Förutom sänkt skatt för arbetande, mer pengar till pensionärer och mindre pengar till migration och miljö skedde flera andra förändringar.

Bland annat kommer den omdebatterade flygskatten att tas bort. Diskussionen har pågått i många år och har framför allt varit en hjärtefråga för Miljöpartiet. Flygskatten infördes så sent som i april i år, men kommer alltså beskedet att man plockar bort den igen.

Flygskatten baseras i dagläget på resans längd. Inrikesresor och resor inom EU kostar 60 kronor extra i skatt. För resor till länder utanför EU, till exempel USA eller Ryssland är skatten 250 kronor om resan inte är längre än 600 mil. För längre resor än så, till exempel Thailand och Japan får du betala 600 kronor i skatt.

Enligt en Sifoundersökning som gjordes på uppdrag av SvD, var mer än tre av tio svenskar ganska eller mycket negativa till flygskatten, medan nära varannan var positiv.

– Många inser att flyget är en bidragande orsak till klimatförändringar och tycker att det är orimligt att flyget inte beskattas, sade Åsa Knaggård, statsvetare vid Lunds universitet som forskar i miljöpolitik till SvD tidigare i år.

När vi publicerade nyheten om införandet av flygskatten i slutet av mars var det blandade åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

En läsare kommenterade: "Har inte hört en enda människa som tror eller tycker att detta är positivt".

Många läsare ansåg att problemet snarare låg i att man infört flera skatter. "Skatt på skatt vad ska nästa bli", skrev en annan läsare.

Samtidigt var det många som var positiva till flygskatten när den infördes. "Miljön är viktigare än något annat", skrev en läsare.

En annan tyckte till och med att man borde höjt skatten. "Enda gången jag tycker skattepåslaget borde vara ännu högre", skrev en läsare.

Några som välkomnar slopandet av flygskatten är flygbolaget Norwegian. Enligt företaget innebär beslutet att Sverige kan få ökad tillgänglighet med fler avgångar och nya direktlinjer.

– Det här beskedet är mycket glädjande och innebär att vi ser positivt på att öka tillgängligheten i Sverige. Det är viktigt för oss att bidra till ett hållbart flyg men det är utsläppen som ska minska, inte resandet, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar