Laddar

KLART: De vann Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen

"Det går att bygga nästan helt utan klimatutsläpp"

delningar

Sex byggnader i Malmö var nominerade och nu är det klart vilka som kan titulera sig årets vinnare av Stadsbyggnadspriset 2018 och Gröna Lansen 2018.

Årets vinnare av Stadsbyggnadspriset blev Hyllievångskolan som enligt juryn på ett självklart vis förenar en lustfylld arkitektur med stora pedagogiska möjligheter.

– Hyllievångsskolan visar vilken ambitionsnivå vi har för Malmös skolor och Malmös barn – och för kommande generationer. Ekologisk hållbarhet genomsyrar byggnaden, skolgården är en naturupplevelse och eleverna kan följa den förnybara energins väg från sol till läsplatta, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Foto: Bojana Lukac

Vinnare till priset Gröna Lansen 2018 blev Klyvaren 3 i Västra hamnen. Priset är ett pris för miljömässigt hållbart och klimatsmart byggande, och i motiveringen står att läsa att "I Klyvaren tar man ansvar för projektets miljöbelastning under hela livstiden och gör det lätt för hyresgästerna att göra rätt."

– Fastighetssektorn står för stor klimat- och miljöpåverkan men Vita Örn har visat att det går att både bygga och använda fastigheter nästan helt utan klimatutsläpp. Huset kombinerar innovativa system som ger hållbara valmöjligheter för dem som ska använda bostäderna och lokalerna, säger Märta Stenevi.

Foto: Bojana Lukac

Relaterade artiklar