KLART: De vann Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen

"Det går att bygga nästan helt utan klimatutsläpp"

delningar

Sex byggnader i Malmö var nominerade och nu är det klart vilka som kan titulera sig årets vinnare av Stadsbyggnadspriset 2018 och Gröna Lansen 2018.

Årets vinnare av Stadsbyggnadspriset blev Hyllievångskolan som enligt juryn på ett självklart vis förenar en lustfylld arkitektur med stora pedagogiska möjligheter.

– Hyllievångsskolan visar vilken ambitionsnivå vi har för Malmös skolor och Malmös barn – och för kommande generationer. Ekologisk hållbarhet genomsyrar byggnaden, skolgården är en naturupplevelse och eleverna kan följa den förnybara energins väg från sol till läsplatta, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Foto: Bojana Lukac

Vinnare till priset Gröna Lansen 2018 blev Klyvaren 3 i Västra hamnen. Priset är ett pris för miljömässigt hållbart och klimatsmart byggande, och i motiveringen står att läsa att "I Klyvaren tar man ansvar för projektets miljöbelastning under hela livstiden och gör det lätt för hyresgästerna att göra rätt."

– Fastighetssektorn står för stor klimat- och miljöpåverkan men Vita Örn har visat att det går att både bygga och använda fastigheter nästan helt utan klimatutsläpp. Huset kombinerar innovativa system som ger hållbara valmöjligheter för dem som ska använda bostäderna och lokalerna, säger Märta Stenevi.

Foto: Bojana Lukac

FAKTA

FAKTA: Juryns motivering

Hyllievångskolan, vinnare av Stadsbyggnadspriset 2018:

”På ett självklart vis förenas en lustfylld arkitektur med stora pedagogiska möjligheter och höga miljöambitioner. Den böjda fasadmuren signalerar skolans viktiga roll i staden; likt en kupad hand omfamnas de inbjudande och ljusa lärmiljöerna, som gränslöst sträcker sig mot slätten. Hyllievångskolan är en fördömlig satsning på barnens miljöer, där en bra process och ett gott samarbete på ett kostnadseffektivt sätt växlat skattemedel till en kvalitativ skolmiljö och aktivitetsplats för Hyllieborna.”

Klyvaren 3, vinnare av Gröna Lansen 2018:

”I Klyvaren tar man ansvar för projektets miljöbelastning under hela livstiden och gör det lätt för hyresgästerna att göra rätt. Genom att dra nytta av synergier mellan bostäder och kontor, och använda beprövad teknik på ett framtidsorienterat sätt, uppnår byggnaderna en mycket låg energiförbrukning. Energin som tillförs är förnyelsebar och som hyresgäst kan du påverka din förbrukning och belönas för din insats. Klyvaren visar ett stort engagemang och en stark vilja att inspirera andra.”

Källa: Malmö stad

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar