JUST NU: Stefan Löfven vald till statsminister

. - Foto: Mostphotos

Så röstade partiledarna under fredagens omröstning.

44 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Hela 131 dagar tog det innan Sverige fick en ny statsminister.

Under den tredje statsministeromröstningen under fredagen den 18 januari 2019 släpptes Stefan Löfven igenom som fortsatt statsminister i Sverige. Regeringen kommer att bestå av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Det blev 115 ja-röster och 133 nej-röster. 77 avstod att rösta.

Vänsterpartiet valde att trycka gult och därmed lade ner sina röster. Jonas Sjöstedt (V) påminde samtidigt om att man släpper igenom Löfven (S) med ett löfte om en misstroendeomröstning om regeringen försöker föreslå högerpolitik.

– Miljöpartiet har under hela den här tiden arbetat för att hitta en lösning för klimatet, jämställdheten och medmänskligheten. Vi stödjer Stefan Löven i dagens omröstning. Vi vill bilda regering med Socialdemokraterna, säger Maria Ferm (MP).

– Den regering som kommer tillträda är inte Liberalernas önskeregering. Men Alliansen förlorade valet. Hade det bara handlat om Moderaterna och Socialdemokraterna hade vi valt Moderaterna. Men det här valet handlar om något mer just nu. Problemet är att för att få igenom sin politik skulle Moderaterna varje vecka vara beroende av Sverigedemokraternas röster, och ett sådant stöd skulle inte vara gratis, säger Jan Björklund (L).

– I den riktiga verkligheten i dag finns det två nya blockkonstallationer. Där det vänsterliberala block som nu kommer att tillträda, och det är en högerkonservativ opposition. Jag är medveten om att de övriga två partierna i denna opposition inte riktigt har landat i verkligheten, men man kommer tvingas göra det under den här mandatperioden. Vi kommer rösta nej i dag, säger Jimmie Åkesson (SD).

– Den regering som vi idag röstar om är inte vårt första alternativ, men de parlamentariska förutsättningarna finns tyvärr inte där för en ny Alliansregering. Vi släpper fram Socialdemokraterna. Vi kommer utnyttja vår roll som liberalt oppositionsparti. Centerpartiet kommer i dagens omröstning att avstå, det vill säga trycka gult, säger Annie Lööf (C).

– Vi lovade att en röst på KD var en röst för ett regeringsskifte. Just för att under Stefan Löfven har vi fått ett välfärdssvek. Ett styre i strid med sig självt kan inte bestå. Kristdemokraterna kommer gå i borgerlig opposition och rösta nej i dag, säger Ebba Busch Thor (KD).

– Moderatares riksdagsgrupp kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Polistätheten är den lägsta på tio år. I fyra år har vi haft en regering som har misslyckats med Sveriges akuta problem. Det är ett historiskt misstag. Det här blir de ovilligas koalition, säger Ulf Kristersson (M).

För att en statsminister ska röstas igenom behövs inte en enda ja-röst på statsministerkandidaten. Det enda som krävs är att det inte blir mer än hälften nej-röster, det vill säga 175 nej-röster.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar