Hyresgäst riskerar vräkning efter uthyrning via Airbnb

Foto: Anders Ekedahl / Mostphotos

En kvinna i Malmö hyrde ut sin hyresrätt via sajten Airbnb. Trots tillsägningar från hyresvärden fortsatte verksamheten. Hyresvärden tröttnade då och har nu sagt upp kvinnans hyreskontrakt. Detta skriver Hem och hyra.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Enligt hyresvärden ska det ha varit problem med hyresgästen sedan hon flyttade in i Malmölägenheten för fem år sen. Värden menar att gästen har slarvat med hyran och ofta betalat den för sent. Detta skriver Hem och hyra.

När hyresvärden gjorde upptäckten att kvinnan olovligen hyrt ut lägenheten via Airbnb, som är en sajt där privatpersoner kan hyra ut bostäder per natt, var måttet rågat. Värden skickade varningsbrev till kvinnan i början av sommaren men hon ska ändå ha fortsatt att hyra ut. Nu sägs hon upp. Hyresgästen nekar dock till att ha hyrt ut lägenheten mer än under en sommarmånad.

Fallet ligger nu hos hyresnämnden och som bevis har hyresvärden bland annat visat lägenhetsannonsen på Airbnb. Hyresgästen beskrivs där som en så kallad "superhost"  vilket innebär att hon är en ”erfaren värd med bra omdömen”. Totalt ska det finnas omdömen från 31 hyresgäster som hyrt lägenheten för 576 kronor per natt.

FAKTA

Detta gäller vid uthyrning via Airbnb

Det är tillåtet att som hyresgäst har inneboende. Det är dock i nuläget oklart hur det definieras vid uthyrning via Airbnb eller liknande tjänster. För att hyra ut hela lägenheten krävs i alla lägen tillstånd av hyresvärden, också vid exempelvis semesterbyte av bostäder.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar