Laddar

Hockeyprofilen: ”Det är jag särskilt stolt över”

Han förfogar över flera NHL-spelare och var en av Sveriges första hockeyagenter. I en intervju med 24Malmö.se berättar Gunnar Svensson om livet som agent, att säga vad man tycker och när han besegrade cancern.

delningar

– Välkommen! Kan du flytta bilen lite bara, brevbäraren blir så gnällig annars. Vill du ha en espresso?

Hockeyagenten Gunnar Svensson tar emot hemma i sin villa i Höllviken. Med spelare som Nicklas Bäckström, Henrik Zetterberg och Anton Strålman i sitt stall och en ständig förmåga att säga vad han tycker på sociala medier har gjort honom till en profil. På Twitter hamnar han ofta i heta diskussioner.

– Jag har sett det, men jag vet inte, vad är kontroversiellt egentligen?

För vem minns inte snackisen som blossade upp för ett par månader sedan, när Gunnar frågade en twittrare om vilken bakgrund han hade inom hockeyvärlden. Det minns han väl.

– Det minns jag. Jag tycker det kan vara viktigt, och upplevde det som att han hoppade på mig. Då skrev jag det. Och det tog ju hus i helvete. Då skrev de till mig och frågade vad jag har för bakgrund så fort jag skrev något, oavsett vad man skrev. Men det har lagt sig nu.

Men är det verkligen viktigt att ha en bakgrund för att kunna uttala sig? – Nja, hur ska jag säga… Det är fantastiskt med alla ståplatser och fans i dag. De förgyller, vi behöver dem. Samtidigt, om du inte till 100 procent är med supportrarna, då är du emot dem. Men nej, du behöver inte ha någon bakgrund för att uttala dig, framför allt inte på Twitter. Det är ett fritt forum.

Han fortsätter: – Men ibland, det kanske är att begära för mycket… De får ha lite filter ibland om vissa saker man uttalar sig om utan någon som helst hockeybakgrund. Men det är 2017 och verkligheten.

Är det främst Twitter du är aktiv på? – Ja. Annars blir man för beroende. Och jag har ju drygt 6 000 följare så någon tycker väl att jag skriver något bra. Men man blir väldigt uppdaterad via Twitter. För mig är Twitter att kunna sprida en väldigt bra artikel. Det är lite av en läroanstalt.

Men vem är egentligen Gunnar Svensson – och vad har han själv för bakgrund inom hockeyvärlden? De allra flesta känner till agenten, men faktum är att han har en lång bakgrund som både tränare och klubbchef. Dessutom har han varit skribent på tidningen Hockey.

– Jag är född i Örnsköldsvik och brukar skämta och säga att det är kyrkan eller hockeyn. Jag har hållit på med hockey i hela mitt liv, det är det allt handlar om. Jag blev tränare tidigt och flyttade till Norrköping 1981 där jag blev heltidsanställd, sedan dess har jag jobbat med hockey, säger han, skrattar, lägger in en stor snus och fortsätter:

– Tränare, sportchef och agent. Det har jag inte ångrat ett ögonblick. Nu har jag varit agent sedan 1997, det är 20 år nu.  Gunnar Svensson har massor av bilder uppsatta på sitt kontor hemma i villan i Höllviken. Foto: Jesper Hallberg

Du var en av Sveriges första agenter? – Ja, då var vi fem-sex stycken. Men det var läge att börja då. Bosmandomen kom 1995 och det gjorde att alla kontraktslösa spelare kunde flytta fritt i Europa. Det gjorde att agenter, som var en ny företeelse, behövdes mer. På den vägen är det.

– Det har alltid handlat om hockey, jag vrålar icing mitt i natten, säger han och skrattar.

Är det någon särskild signering du minns under alla dessa år? – Backar vi tillbaka till sekelskiftet var det ganska enkelt att signa spelare. Då var vi så få agenter. Men jag minns när jag signade Henrik Zetterberg och Nicklas Bäckström. De har i många aspekter varit ryggraden i min agentkarriär. För fem-sex år sedan skrev vi tioårskontrakt med båda två.

Hur gick det till med Zetterberg? – Det var kopplingar till hans pappa, Göran. Vi hade mött varandra många gånger. En dag ringde Göran mig och sa: grabben behöver en agent, har du möjlighet? Jag åkte upp till Sundsvall och han skrev på direkt.

Riktigt så enkelt är det inte att skriva ett avtal med en spelare i dagens hockeyvärld. Det finns närmare 50 svenska hockeyagenter och alla är ute efter nästa stjärnskott.

– I dag är det klappjakt på de bästa 16-åringarna. Det har blivit äckligt. Men reglerna är så, och det hålls ganska bra. Vi som har licens får inte kontakta någon spelare innan 1 januari det året de fyller 16, säger Gunnar.

  Gunnar Svensson i Djurgården 1985. Foto: Bildbyrån

Skulle du säga att det finns fler bra hockeyspelare nu än för 20 år sedan? – Ja, det finns det. Jag minns när min son Björn spelade JVM för drygt tio år sedan. Då fanns det två-tre spelare som spelade i SHL. I dag är det uteslutande alla och det beror på att alla spelarna har blivit bättre. Men förr räckte inte juniorerna till.

En annan faktor och många gånger viktig del för de allra flesta är pengar. Hur mycket tjänar man som hockeyagent? Gunnar Svensson försöker reda ut det.

– Man kan säga så här: jag har levt på det sedan 1997. Jag har inga problem, har man, som i mitt fall haft sex-sju NHL-spelare, då lever man bra. Snittlönen i NHL var gångna säsongen 2,6 miljoner dollar.

Tar du någon procent på det, eller hur fungerar det? – Det fungerar som så här: NHL-agenterna tar i regel tre eller fyra procent av lönesumman. Men jag har inte NHL-agent-licens. Vilket betyder att jag har en samarbetspartner i USA, som har licensen. Han och jag har jobbat ihop i 20 år, det fungerar klockrent. Vi delar på procenten.

Vilka NHL-spelare har du? – Nicklas Bäckström, Henrik Zetterberg, Frans Nielsen, Anton Strålman, min son Magnus (Pääjärvi Svensson) och en tjeck som heter Radim Simek. Han skrev vi till San José nu i våras. Men en som jag är särskild stolt över är Anton Strålman, han hittade jag i Skövdes division 1-lag när han var 17 år.

  Gunnar Svensson. Foto: Jesper Hallberg

I Malmö Redhawks har Gunnar signat med Nichlas Hardt och Christoffer Forsberg. Men han har spelare som Ted Brithén, Niklas Fogström och bröderna Olimb.

Du har bägge dina söner, Björn och Magnus. Har det alltid varit självklart? – Ja… Jag har inte haft så stora problem med det, och jag tror inte de har haft det heller. Det har faktiskt flutit på bra. Vi har en bra relation.

På tal om Magnus. Blir det Malmö Redhawks någon gång för honom? – Har du fått smaken på NHL brukar du vilja vara kvar där så länge det går. Han är bara 26 år nu. Normalt kan han spela i NHL tio år till. Sylvegård brukar ringa och kolla läget. Men jag tror det är osannolikt att det händer något med Malmö de närmaste sju-åtta åren.

  Gunnars söner, Björn och Magnus. Foto: Bildbyrån

Just Patrik Sylvegård är en person som Gunnar Svensson håller väldigt högt. Utan honom hade Malmö Redhawks inte varit där de är i dag, menar han.

– Sylvegård har haft stor betydelse för hockeyn i Malmö. Jag tror att det är två saker: Sylvegård kom in och såg till att det blev stabilitet, inte bara konflikter, säger Gunnar och fortsätter:

– Sedan, med all respekt, utan Percy Nilsson hade vi inte haft varken hockey eller arena. Men när han slutade med det operativa efter drygt 25 år var det bra för Malmö. Det var tid att han slutade, men utan honom hade Malmö kanske spelat i division 1 i dag.

Du var själv klubbchef i Redhawks – men hoppade av. Varför? – Det blev någon ömsesidig grej kan man säga. Under det året hade vi den beryktade Christer Abrahamsson som tränare. Men i januari blev det väldigt omtalat ifall han fick sparken, eller om han gick hem självmant.

Han fortsätter: – Det slutade med att jag var någon nyckelfigur mittemellan. Då tog vi ett gemensamt beslut att jag också skulle sluta helt enkelt.

Hur kom det sig då? – Jag kände att det var en central grej i klubben. Skulle du jobba i Malmö på den tiden var du tvungen att ha 100 procent förtroende från Percy Nilsson. Det hade jag inte och då var det bättre att jag slutade. Men jag och Percy har aldrig haft några problem med det. Vi pratas vid hela tiden.

Är det något Gunnar Svensson har är det anekdoter. Han radar upp flera härliga berättelser, men det är en han minns särskilt väl.

– Jag spelade TV-pucken i Ångermanland 1971, då blev jag uttagen ett år innan. De offentliggjorde truppen i Örnsköldsviks Allehanda på sportsidorna en lördagmorgon. Jag väntade på att farsan skulle komma och äta frukost. När han tog tidningen kom han till sporten, stannade upp lite och bläddrade vidare, berättar han och fortsätter:

– Så jag frågade: har du läst sporten? Då bläddrade han tillbaka och sa: vad fan, blev du uttagen i TV-pucken, det var ju bra. Sedan bläddrade han vidare. Det gick på tre sekunder.

Och det har inte bara varit guld och gröna skogar för Gunnar Svensson genom åren. För knappt fyra år sedan fick han mardrömsbeskedet: du har cancer.

– Jag hade aldrig varit sjuk i hela mitt liv. Men sommaren 2013 åkte jag och min sambo till Mallorca. När vi varit där ett par dagar kände jag att jag hade väldigt ont i käften. Men tänkte att det var någon tand som var inflammerad, så jag uthärdade dagarna…

Gunnar själv trodde att det rörde sig om en visdomstand. Men när han besökte tandläkaren i Sverige skickades han i stället till sjukhuset. Det visade sig att han drabbats av en tumör inne i munnen, något som även kallas för lymfomcancer.

– Det är ju en dynamik i cancer som inte finns. Man får en självömkan. Jag satt här ute på verandan och tyckte synd om mig själv. Men jag reste mig upp och gick ett varv på gräsmattan och tänkte: vad har jag för val?

Han fortsatte motionera och leva som han gjort, och efter ett antal cellgiftsbehandlingar och strålningar drygt sju månader senare blev han friskförklarad.

– Cancer i dag är ju en väsentlig skillnad mot för tio år sedan. Det har verkligen gått framåt. Men det är enda gången i hela mitt liv som jag varit sjuk, och det gick ju över, säger Gunnar Svensson med ett leende.

Gunnar Svensson Ålder: 61. Familj: Sambon Anki, barnen Björn och Magnus. Gör: Hockeyagent. Hobby: Motion och trav. Smultronställe i Malmö: Pildammsparken.

 

Relaterade artiklar