Hemlösheten ökar – Malmö i topp

Foto: rdonar

"Det har helt enkelt inte byggts bostäder som motsvarar befolkningsökningen."

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Drygt 33 000 personer lever i hemlöshet i Sverige och den långsiktiga trenden visar att hemlösheten har ökat de senaste decennierna, det visar siffror från Socialstyrelsens kartläggning, rapporterar Hem&Hyra.

Tidigare har hemlöshet och bostadsbrist främst varit ett storstadsfenomen, men det finns nu i många av kommunerna i landet.

Jämfört med befolkningssiffran är Bjurholm, Malmö, Burlöv, Södertälje och Gävle de kommuner som har flest hemlösa personer, enligt Socialstyrelsen. Bland de tre största städerna har Malmö flest hemlösa per capita, följt av Göteborg och Stockholm.

Dock har knappt var femte kommun ett organiserat arbete mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Dessutom är det endast 19 procent av landets kommuner och stadsdelar, 55 stycken, som har en aktuell övergripande plan mot hemlöshet.

– Vi trodde att fler kommuner skulle ha en sådan plan efter att hemlösheten uppmärksammats i tidigare kartläggningar, säger Charlotta Fondén, utredare på Socialstyrelsen till Hem&Hyra.

Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds Universitet säger till tidningen att miljonprogrammen mellan 1965-1974, då en stor mängd bostäder byggdes, näst intill lyckades utrota hemlösheten. Sedan dess har hemlösheten återkommit sedan slutet av 80-talet.

– Det har helt enkelt inte byggts bostäder som motsvarar befolkningsökningen och inte heller byggts lägenheter med rimliga hyror för de svaga grupperna. Gör vi inte något åt bostadsmarknaden kommer vi inte att kunna lösa dagens hemlöshet, säger Hans Swärd till tidningen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar