Laddar

Hårdrocks-Sverige vänder blickarna mot attraktiv final i Malmö

Vilket band som ska representera Sverige på världens största metalscen avgörs i Malmö.

delningar

Året var 1990 när två hårdrocksfantaster, Thomas Jensen och Holger Hübner, fick idén att starta en festival i den blygsamma orten Wacken i norra Tyskland. Första året kom drygt 800 besökare för att se sex lokala band. Idag är festivalen enorm. Närmare 100 000 besökare och över 150 band.

Utöver superstjärnor så får även unga talanger chansen att stå på scen, via en tävling som startade 2004 och som kom till Sverige 2010, Wacken Metal Battle. I år sökte 172 svenska band den åtråvärda platsen.

– Det är det största man kan göra, det är drömmen, säger Janne Lundqvist, national promotor för tävlingen i Sverige.

Juryn har överlagt och valt ut 20 unga, nya band som ska tävla samtidigt i delfinalerna den 17 februari. Detta sker i Luleå, Stockholm, Göteborg och Hultsfred. Utav dessa går fyra vidare till riksfinalen i Malmö den 21 april.

– I år har vi också tittat på bandens närvaro på sociala medier, hur de kommunicerar med fans. Man kan max få 100 poäng och 60 av dessa är för musiken, berättar Janne Lundqvist.

Till skillnad från andra tävlingar är det en jury som bestämmer, publiken har ingen talan. I samtliga delfinaler är det kvinnlig juryordförande och i finalen är det sju kvinnliga representanter från branschen som bestämmer utgången, en helt kvinnlig jury. Ett medvetet val, berätta Lundqvist.

Vad tycker du om årets startfält?

– De här tjugo är verkligen bra allihopa. Vi har tittat på de som har mest potentiell.

Vinnaren får utöver att spela på världens största metalscen också en rejäl skjuts i karriären. Skivkontrakt och rikedomar är troligen något som ligger nära till hands om man lyckas ta hem segern i Malmö.

Tävlingen slutar dock inte där, den internationella fajten tar vid i Tyskland då man möter totalt 30 band från hela världen. En jury på 45 personer bedömer och utvärderar banden.

Årets tävlans band i Wacken Metal Battle Sweden: 

Luleå

Havamal

In Silence

Insolitary

Nekrokraft

Sarea

Stockholm

Awake the dreamer

Deceptic

Nekrodelirium

SAfemode

This Ending

Göteborg

Aviana

Chugger

Disregard

Rimfrost

Scarblade

Hultsfred

Arrest Summit

Black magis fools

Leading Light

Orbit Culture

Wolves Within

Tidigare vinnare: 

2017 – Nale 2015 – Summoned Tide 2014 – Convivium 2013 – Venga 2012 – Frantic Amber 2011 – Mother of God 2010 – Katana

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?