Här får spillmaterial från industrier ett nytt liv

Carin Hernqvist, grundare av Återskapa. Foto: Pressbild

Till återbrukscentret Återskapa i Malmö kommer skolbarn, pedagoger, organisationer och företag på besök för att skapa och lära sig mer om återbruk.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

På återbrukscentret Återskapa på Stpln i Malmö får spillmaterial från industrier nytt liv. Dit kommer skolbarn, förskolebarn, pedagoger, organisationer och företag för att skapa i materialen och samtidigt lära sig mer om återbruk.

–När jag flyttade till Los Angeles med min familj upptäckte jag en helt ny värld av spillmaterial. Det fanns museum, förskolor och skolor vars skapande material uteslutande var spill som de köpte in. Jag blev förälskad i materialen, i deras färg och form. De såg inte ut som något jag sett innan. Så jag började jag planera för ett återbrukscenter i Malmö, berättar Carin Hernqvist, grundare av Återskapa, i ett pressutskick från Sysav.

Det var när hon flyttade hem till Sverige igen som hon bestämde sig för att starta Återskapa.

– Jag sa upp mig och på flyget hem kändes inget omöjligt, men när jag stod utan jobb och pengar kände jag att jag inte hade en aning om hur jag skulle gå till väga. Jag kom i kontakt med verksamhetsledaren för Stpln som nappade på min idé och tyckte att vi skulle söka pengar från Arvsfonden.

Sagt och gjort – de sökte de fick tre års finansiering. Under de åren byggde de upp materialbanken full av industrispill och andra restprodukter som annars bara skulle ha kastats.

– Här ser vi spillmaterialet som en resurs och hittar nya användningsområden. Jag hoppas att alla besök på Återskapa är lite av en ögonöppnare, säger Carin Hernqvist i pressutskicket.

En söndag i månaden är det Drop-in-art på Återskapa och Sysav är sponsor. Drop-in-art är gratis och öppet för alla som vill skapa i hållbarhetens tecken.

Du har själv bakgrund som lärare, vad har du tagit med dig av det in i verksamheten?

–Min tanke är att Återskapa ska vara som ett utvidgat klassrum. Jag visar materialen och det väcker nyfikenhet – vad hade hänt om vi inte hämtat materialen? Då kommer man in på avfallstrappan. Jag gillar just det, att vi kommer in på hållbarhet och återbruk, inte med pekpinnar, utan helt naturligt på grund av barnens frågor. Sen kan lärarna ta med sig det hem och fortsätta prata om det i skolan, säger Carin Hernqvist.

FAKTA

Carins återbrukstips:

Strumpspill är fantastiskt – allt från sätta strumpan på handen och direkt blir det en handdocka, till att fingervirka med strumpringar. Vi får mängder med strumpringar, men man kan själv enkelt klippa ringar av avlagda strumpor för att fingervirka.

Vi har trådrullar som bas, då kan man lätt göra en figur eller en rymdraket, men man kan lika gärna använda gamla hushållsrullar eller toarullar som man har hemma.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar