Laddar

Han startade bulle med bulle: ”Från början var det ett misstag”

I år firar dagen 5-årsjubileum.

delningar

10 april är en speciell dag i Sverige och framförallt i Skåne, nämligen ”Bulle med bulle-dagen”. Daniel GlantzPersson är född och uppvuxen i Helsingborg, han är också den som för fem år sedan sådde fröet till att kultbakelsen borde ha en egen hyllningsdag likt andra bakverk.

– Från början var det ett misstag, på hösten 2013 när det var kanelbullens dag så skrev jag varför det inte fanns en bulle med bulle-dag på min Facebook och det fins extremt många reaktioner, säger Daniel Glantz-Persson.

Intervjun genomförs på ett  utav av utav Helsingborgs äldsta konditori Fahlmans, det var just här som startskottet skulle skjutas för den nationella dagen. En kort stund efter Facebook-inlägget tog Glantz-Persson kontakt med med Fahlmans.

– Jag sa at jag inte visst hur man gjorde men att jag ville veta om det var intresserade av att hjälpa mig. Jag tänkte att det skulle bli lättare för folk att relatera om ett anrikt konditori stod bakom idén, säger han.

Att det blev just den 10 april är det säkert inte många som vet varför, men det har en baktanke.

– Det är min namnsdag idag så jag tyckte att det var ett lämpligt datum, säger Glantz-Persson och skrattar.

Sedan 2013 har intresset för dagen verkligen eskalerat och under de gångna åren har även stora event genomförts.

– Det är skithäftigt. Jag brukar säga att det är jag som har grundat dagen men att det är alla andra som har skapat storleken genom att fira den, säger han.

Vilket år minns du bäst? 

– Det är 2016 när vi hade världens största ”bulle med bulle” regn. Det var helt sjukt men jag var verkligen nervös, säger han och fortsätter.

– Jag tänkte för mig själv, vad gör jag om ingen kommer men när jag kom dit en och en halv timme innan var där redan folk som väntade.

Närmare 3000 personer deltog och det enda problemet var att det endast fanns 1500 bullar att kasta ut.

– Det var sjukt. Jag fick be om ursäkt men samtidigt hur skulle jag kunna veta att så många skulle komma, säger Daniel Glantz-Persson.

Relaterade artiklar