Laddar

Han har koll på burgare – här är stans bästa

Hamburgerhaken poppar upp lite var som helst i stan och fler och fler lägger upp bilder i sociala medier på deras hemmagjorda skönheter. Men hur ska en perfekt burgare egentligen vara? Vi tog hjälp av en expert.

delningar

Fler och fler hamburgerhak och restauranger slår upp i stan och inför sommaren verkar hamburgaren vara en favorit bland Malmöborna. 24Malmö.se tog ett snack med Pierre Orsander som driver sajten alltomburgare.se för att ta oss igenom den snåriga hamburgerdjungeln.

Det känns som om det blivit en superstor burgar-trend på sistone Vad beror det på? – Allting startade med att Jon Widegren släppte boken ”Flippin’ burgers”. Då började  burgarna smaka annorlunda och blev nerskalade. Kollar man på Malmös krogliv är de som var först ut restaurangen tusen & 2, som var mycket populära när de startade. De satsade jättemycket på ingredienser och stora kombinationer. Därefter dök Casual Street Food upp och sen kom Surf Shack och Tommi’s Burger Joint.

Vad är det som skiljer en riktigt bra burgare från en ”vanlig” burgare då? – Det är skillnaden på köttet. Mycket mals på restaurangerna och görs på högrev och några passar på att använda andra styckdetaljer också. Många kör kombinationer. högrev är mest populärt för sin mörhet och smak. Men har högre fetthalt än ex. vanlig nötfärs. Kan blandas i med bringa eller short ribs för mer fett. Jämför man med nötfärs, är den ofta färdigmald och har en fettprocent på 11-15 procent. Det är för lite för att en burgare ska bli riktigt god och då funkar högrev bättre. Då får du den där saftiga smaken.

Vilken detalj är det som gör en burgare perfekt? – En sak som man glömmer ganska lätt är brödet. Kollar man bara senaste året har det hänt enormt mycket inom den industrin. Innan har det varit att man haft de klassiska bröden, men nu släpps en del Brioche-bröd osv av företag som samarbetar med bagerier. Det bidrar till lite smörigare smak, är inte särskilt kompakt men håller ändå ihop burgaren bra utan att den smular sönder.

Men okej, men för alla som inte äter kött då? Vilka tips har du till vegetarianerna och veganerna? – Vi har övervakat den scenen ett bra tag nu, och det bästa man använder är oumph. Kollar man på innehållet så är det mestadels baserat på soya. Det är typ det närmsta man kan komma en klassisk köttburgare och man kan även mala den själv.

Vilket ställe i Malmö har bästa burgaren? – Förutom de jag gör själv beror det på vad du är sugen på. Är man sugen på mer grillat är det definitivt Tommi’s Burger Joint man ska gå till. Vill du experimentera med din burgare, kanske ha brie-ost eller ananas, då är Surf Shack bäst som har flest tillbehör. En klassisk burgare, då blir det Casual Street Food.

Vem har den bästa vegetariska/veganska burgaren då? Surf Shack ska ha riktigt bra burgare och deras veganska eller vegetariska hamburgare har bra rykte och ska vara bäst.

Relaterade artiklar