Laddar

Grävmaskinsbedragare blåste företag på 4,8 miljoner

Så lyckades en äldre man lura sju företag på dyra grävmaskiner.

delningar

En 60-årig man åtalas vid Malmö tingsrätt för att under en längre period ha blåst flera företag på dyra grävmaskiner. Mannen anhölls tillsammans med en 62-årig man den 16 november och har sedan den 20 november suttit häktad, medan 62-åringen släpptes på fri fot den 18 november.

Bedrägeriet har skett mellan mars och november 2017 och vid samtliga tillfällen har den 60-årige mannen använt samma tillvägagångssätt. Den åtalade har förmått företagen att sälja och lämna ut dyra grävmaskiner genom att låtsas komma från olika byggföretag. Mannen ska ha skapat olika hemsidor med falska byggföretag och därefter har mannen kontaktat säljaren under falsk namn.

Bland annat har 60-åringen utgett sig för att vid flera tillfällen vara ett byggföretag i Kalmar. När parterna kommit överens om en affär har mannen skickat ett ordererkännande till företagen, och därefter har han skickat ett falskt bevis från SEB. Sedan har han anställt en person som åkt och hämtat grävmaskinerna. På så sätt har 60-åringen kommit över sju grävmaskiner till ett sammanlagt värde på över 4,8 miljoner kronor.

Men vid tre tillfällen har 60-åringen misslyckats och affärerna har hindrats. Vid ett tillfälle hade det säljande företaget fått tips om att mannen var en bedragare, vid ett annat tillfälle glömde mannen mervärdesskatten i det förfalskade beviset från SEB och vid det sista tillfället hade 60-åringen gripits.

Nu åtalas 60-åringen för sju fall av grovt bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning samt tre försök av samma brott. 62-åringen åtalas för ett fall av grovt häleri då han transporterat en grävmaskin åt 60-åringen.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?