Laddar

Gigantiska New York-succén har kommit till Malmö: ”Det är perfekt tajming”

Journalisten och fotografen Emma Watson ger sig ut på Malmös gator. "Idén har funnits länge och sen har jag haft tur att ingen annan hunnit före" säger hon till 24Malmö.se.

delningar

Med inspiration från det världskända Instagram-kontot ”Humans of New York” har Malmöbon och journalisten Emma Watson skapat kontot ”People of Malmö” (peopleofmalmo).

På profilens sida syns redan ett flertal porträttbilder som följs av personliga berättelser från människor med olika kopplingar till staden.

Emma Watson har ruvat på idén länge.

– Jag startade kontot redan vintern 2015/2016 när jag flyttade till Malmö. Jag hade precis trillat över Humans of New York själv och när jag bestämde mig för att flytta till Malmö tänkte jag att det är en perfekt stad.

Men det visade sig att det inte var lika enkelt som det såg ut.

– Det krävs lite kunskap kring intervjuteknik och foto, så jag hade inte modet att göra det då. Modet att bara kliva fram till främlingar och få de att berätta saker för mig.

Men efter att ha utbildat sig till journalist på Skurups folkhögskola, fått arbetslivserfarenhet och en sidokarriär som bröllopsfotograf kände Emma Watson att hon var redo.

– Jag har jobbat som webbredaktör och fotat bröllop. På bröllop jobbar man väldigt mycket med att få människor bekväma med kamerans närvaro, säger Emma Watson och fortsätter;

– Så nu kända jag, ja! Det är perfekt tajming. Idén har funnits länge och sen har jag haft tur att ingen annan hunnit före.

Kontot öppnades upp för allmänheten i februari och redan nu finns flera personliga och gripande berättelser.

Varför är det viktigt? 

– Jag tycker att det pratas så mycket om Malmö, men inte med Malmö. Det här är en mikrofon för att lyfta Malmöborna. Men det är också en mikrofon ut till människor som inte bor i Malmö. Det visar ett annat perspektiv än det dagstidningarna kanske skriver, eller det som folk på Östermalm säger om Malmö. Det finns så mycket spännande och det känns rätt i tiden, säger Emma Watson.

Såhär kan ett personligt möte se ut: 

A post shared by People Of Malmö (@peopleofmalmo) on Feb 20, 2018 at 11:20pm PST

 

Relaterade artiklar