Fästingbussen kommer till Malmö: "Fler fall av TBE i Skåne"

Foto: Jaromir Chalabala, Mostphotos

TBE-smittan sprider sig i landet. Nu ges allmänheten en chans att vaccinera sig då fästingbussen kommer till staden.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Fästingbussen är på turné i Skåne. Vissa delar av länet har redan haft besök av bussen men vid flera tillfällen under de kommande månaderna kommer den att finnas på plats i Malmö för att ge allmänheten möjlighet att vaccinera sig mot bland annat TBE. Bussen har tidigare funnits i Stockholm och Östergötland men i år provar man på att bege sig söderut.

– Det är första året som vi försöker se om det finns det behovet även i Skåne. Vi har sett fler och fler fall av TBE i Skåne. Idén är att en buss kommer till avsatt tid. Det är drop in och man blir vaccinerad mot TBE. Man måste fylla i en hälsodeklaration där man redovisar vilka mediciner man tar och grundsjukdomar. Personalen på plats gör sedan en bedömning och man blir vaccinerad, säger Charlotta Zacharias, läkare hos VaccinDirekt.

Under 2017 drabbades fler än någonsin av TBE och under förra året konstaterades 83 procent fler TBE-fall än för tio år sedan. I Skåne rapporterades elva fall av TBE in under förra året.

– Avskyr man naturen och får mest energi av att röra sig i stadsmiljö är man inte utsatt, men tycker man om att vara ute i naturen, plocka bär, spela golf, ta promenader och göra utflykter då kanske man rör sig i ett riskområde.

Majoriteten av alla TBE-fall rapporteras in mellan maj och november och allra flest drabbas mellan juli och oktober.

– Problemet är att TBE sprider sig, så vi kan inte förutsäga var nästa fall kommer att vara. Det är inte så att hela områden är drabbade utan det kanske är en äng, en sjö, eller någon vik. Problemet är att man inte vet när det händer. Ska man på semester är man kanske plötsligt i ett riskområde, säger Charlotta Zacharias.

När man vaccinerar sig mot TBE består grundvaccinationen av tre doser. Därefter fyller man på vaccinationen med ett par års mellanrum. Generellt sett har äldre större risk för att bli mer sjuka om de drabbas av TBE än yngre personer. Personer som är över 50 år gamla och personer som har stor risk att drabbas rekommenderas därför att ta en extra dos.

– För att kunna bygga upp ett bättre skydd kommer vi alltid att rekommendera en extra dos.

Fästingbussen kommer att befinna sig i Malmö flera datum framöver. Närmast i tid kommer den att finnas på Stora Coop Stadion den 27 maj mellan klockan 15.00-19.00. På plats kommer man också kunna få andra typer av vacciner.

FAKTA

Om TBE:

• TBE är en fästingburen virussjukdom som kan spridas mellan djur och människor via bett av fästingen. TBE yttrar sig genom en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och ibland kramper och förlamningar. Många blir helt återställda men cirka 30 procent får bestående besvär i form av till exempel trötthet eller minnesstörningar.

• TBE är en anmälningspliktig sjukdom och ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

Källa: VaccinDirekt

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar