Få kvinnor rycker ut i brandkåren i Malmö

"Vårt mål är att vi ska ha en jämn könsfördelning i kommunal räddningstjänst", säger Erik Flink, handläggare inom jämställdhet och mångfald på MSB.

delningar

I Skåne är andelen kvinnor som arbetar som brandpersonal varierad. I Malmö är det endast 6,6 procent kvinnor som gör det, men trots det är det högre än rikssnittet, som ligger på 5,1 procent.

Bjurholm har den högsta andelen kvinnor som arbetar som brandpersonal i utryckningstjänst, omkring en femtedel. Det visar de senaste siffrorna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. I hela landet är andelen en tjugondel.

– Vårt mål är att vi ska ha en jämn könsfördelning i kommunal räddningstjänst. Det går åt rätt håll, men skulle vi fortsätta i samma takt som nu skulle det ta 125 år, säger Erik Flink, handläggare inom jämställdhet och mångfald på MSB, till Nyhetsbyrån Siren.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren. Källa: Kolada/MSB

Statistiken om andelen kvinnor som arbetar i operativ tjänst i kommunal räddningstjänst har hämtats från statistikdatabasen Kolada och kommer från rapporten "Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2018" som publiceras av MSB och Sveriges kommuner och landsting (SKL). 

– Fler och fler räddningstjänster börjar ha både viljan att engagera sig för en jämställd räddningstjänst, men också kunskapen om hur det ska genomföras, säger Erik Flink.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar