Laddar

EXTRA: Utredning om grov våldtäkt läggs ner – kvinna ljög för polis

Kvinnan har i förhör medgett att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter, nu misstänks hon för brott.

delningar

Polisen utreder fem ärenden gällande grov våldtäkt i Malmö. Samtliga har skett utomhus med undantag för den sista som ska ha inträffat i en lokal i ett flerbostadshus på Lindängen.

Under tisdagen meddelade polisen och åklagare att en utredning gällande en misstänkt grov våldtäkt läggs ner. Det gäller den som ska ha skett på Serenadgatan den 28 december på Högaholm. Anledningen är att ett brott inte har inträffat.

Teknisk bevisning och vittnesförhör har inte gett stöd för kvinnans berättelse.

– När kvinnan i förhör har konfronterats med detta har hon medgett att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter till polisen. Kvinnan har berättat att hon inte utsatts för en överfallsvåldtäkt vid den aktuella tidpunkten. Utredningen har i övrigt visat att en våldtäkt inte har hänt, säger kammaråklagare Lena Körner, förundersökningsledare.

Vilken teknisk bevisning styrker att det inte har skett?

– Vi går inte in närmare i detaljer, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.

Kvinnan har nu delgivits misstanke om falskt larm. Utredare som arbetat med detta ärende kommer nu att läggas på de övriga misstänkta gruppvåldtäkterna.

– Utredarna som frigörs när den här förundersökningen läggs ner kommer nu att flyttas över till andra pågående utredningar gällande grov våldtäkt utomhus. Det pågår ett fortsatt intensivt och tidskrävande arbete i samtliga utredningar, säger Mats Karlsson, biträdande chef i polisområde Malmö.

 

Biträdande polisområdeschef Mats Karlsson. Foto André Kvist.

Förhoppningen är att utredningarna då ska gå snabbare.

– Det är svårt att säga hur de andra utredningarna påverkas, men givetvis är det väldigt positivt att ytterligare utredare blir tillgängliga. Även om vi misstänker att det kommer ta tid att bli färdig så kan det förhoppningsvis gå snabbare, säger Nils Norling.

Då förundersökningssekretess föreligger kommer inte några ytterligare detaljer att lämnas av åklagare Lena Körner, meddelar Nils Norling.

 

Kvinnliga poliser. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån.

Polisen har ingen omedelbar misstanke om några samband mellan dessa numera fyra ärenden. Men det finns flera gemensamma nämnare; att det rör sig om flera gärningspersoner, att det har skett från midnatt och in på småtimmarna, samt själva det misstänkta brottet. Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling berättar om ytterligare en viktig detalj.

– Det är väldigt ovanligt att vi får så många anmälningar under så kort tid gällande misstänkt grov våldtäkt. Vi har inte sett så många under en så kort tidsperiod tidigare, säger han.

Polisen är ytterst förtegen om detaljerna gällande de pågående utredningarna och brotten. Främst på grund av hur känsliga fallen är. Så här sade åklagare Lena Körner, som är förundersökningsledare, till TT nyligen:

– Vi arbetar intensivt med alla dessa ärenden, men jag kan inte uttala mig om hur långt vi har kommit på grund av förundersökningssekretess.

Vad polisen kan bekräfta är att spår är säkrade i samtliga fall. I de fyra misstänkta fall som ska ha skett utomhus har spåren analyserats och nu kommit tillbaka till polisen.

– Det är förväntat att säkra spår då det är offentliga platser utomhus som dessa våldtäkter misstänkts ha skett på. Vilka svar vi har fått går jag inte in på, säger Nils Norling.

Klart är åtminstone att analyssvaren börjar trilla in. Samtidigt hålls förhör med både vittnen och målsägande, potentiellt även med misstänkta. Och polisen lägger sakteligen pusselbitarna på plats för att reda ut vad som har inträffat.

– Våldtäktsutredningar kan generellt ta långt tid och vara väldigt komplexa. Inte minst på grund av trauman som målsägande utsatts för. Själva förhörsprocessen kan vara väldigt olik andra fall och det kan ta lång tid för minnesbilder att klarna.

 

Nils Norling och biträdande polisområdeschef Mats Karlsson. Foto: Lisa Horn.

Under början av januari tog Malmöpolisen hjälp av gärningsmannaprofilgruppen. Syftet var inte att ta fram profiler av misstänkta förövare utan snarare erbjuda kunskap och ett antal färska ögon.

– Det är en grupp med otrolig erfarenhet och kunskap. Att dessa tittade på de misstänkta våldtäktsärenden är otroligt värdefullt, berättar Nils Norling

Vad resulterade deras medverkan i?

– Vilka slutsatser det har gett går jag inte in på.

I nuläget finns inga planer på att gärningsmannaprofilgruppen kommer att återvända till Malmö och utredningarna.

Polisen berättar att arbetet går framåt. De vill inte gå in på vad som framkommit av förhören som har hållits eller vilka teorier de arbetar efter.

Polisens misstänkta gruppvåldtäkter:

Natten den 15 november utsätts en kvinna för en grov våldtäkt vid en busshållplats på Södervärn.

Dagen efter anmäler en minderårig flicka en gruppvåldtäkt som ska ha skett den 11 november. Händelsen ska ha inträffat vid ett grönområde på Segevång.

En 17-årig flicka anmäler att flera okända gärningspersoner våldtagit henne på en lekplats på Sofielund den 16 december.

En kvinna utsätts för en grov våldtäkt i stadsdelen Högaholm den 28/29 december. Kvinnans skador uppges vara lindriga. Tisdagen den 13 februari framkom det att kvinnan hade ljugit om händelserna.

En kvinna våldtas i en lokal i flerbostadshus på Lindängen mellan midnatt och klockan 9.00 den 4 februari. Detta är den enda som ska ha inträffat inomhus.

I samtliga fall misstänker polisen flera gärningspersoner. Ingen är gripen i något av ärendena.

Relaterade artiklar